Byalagets hemsida

Vi finns också på Facebook. Klicka på knappen nedan för att komma dit.

                                       stenar 

Kommunen har nu lagt stora stenar runt gräsytan vid stranden som blivit uppkörd av div fordon. Om det är kortsiktigt eller långsiktigt är inte känt i nuläget.

                     brand

Resterna av Boulhemernas klubbbod. Foto: Ingvar Pettersson
Resterna av Boulhemernas klubbbod. Foto: Ingvar Pettersson

Natten till den 19 december brann Boulehemernas klubbstuga vid stranden. Branden bedöms som anlagd och man vet fortfarande inte vem som har tänt på. Byalagets ordförande Ingvar Pettersson kommer att vara behhälplig med att försöka hitta en ersättningsbyggnad samt, via en firma, hjälpa till med brandsanering. Himla tråkigt att saker förstörs och vi i Byalaget beklagar verkligen förlusten för Boulehemerna.

Förutom den anlagda branden i Boulehemernas klubblokal natten till den 20 december har det varit allmänt stökigt i Rydebäck under en period. Liknande stök har förekommit även på andra orter. HD berättar i en artikel från den 21 december att det skedde vandalisering även i Mariastaden och Dalhem den aktuella natten. 
Läs artikeln genom att klicka här!

I Rydebäck har nattvandrarna varit mycket aktiva i december och de vittnar om en bra dialog med ungdomarna. I ett inlägg på Facebook kan man läsa:
"Vi tackar för en trevlig men KALL kväll i vårt Rydebäck. Vi träffade tappra ungdomar som trotsade kylan med filtar o värmeljus, allt för att hålla värmen och modet uppe denna Pandemin. Även Polisen och Mobila Teamet träffade vi några gånger under kvällen"

Vill du hjälpa till genom att bli nattvandrare? Klicka här för mer info!

 

Fler nyheter hittar du här i senaste nyhetesbrevet

Vi vill påminna om att det just nu är många sjuka i Covid i Helsingborgsområdet (och hela Skåne) så ta hand om er. Håll avstånd och testa dig om du har förkylningssymtom. Tillsammans kan vi! ❤ Glöm inte att du kan beställa självtest på 1177.se och där finns även mycket matnyttig information om Covid-19 och andra sjukdomar.
 
Som du säkert har läst har man i Skåne börjat vaccinera för Covid-19. Vi kommer givetvis kommunicera ut i detta forum så fort vi har mer besked att lämna gällande när vi i Rydebäck börjar vaccinera våra patienter. Region Skåne kommer också att informera om vaccineringen på 1177.se så använd gärna den sidan också.
 
 
God fortsättning önskar personalen på Vårdcentralen Rydebäck
 

ett annorlunda år

2020 har verkligen varit ett annorlunda år. För Byalagets del har det inneburit en rad förändringar. Till exempel har vi gått över till digitala styrelsemöten, tvingats ställa in alla årets evenemang som Rydebäcks Dag, drakfesten och julmarknaden och anordnat ett minst sagt spartanskt årsmöte. Vi hoppas att vi ska få möjlighet att välkomna er till evenemang under nästa år.
Under 2020 har Byalaget haft en tät kontakt med Staden i ett flertal frågor. Vi har med glädje följt arbetet med att förbättra Rydebäck.
Nu tar vi ett par veckors ledigt och återkommer 2021 med nya krafter. 

Vi önskar alla medlemmar en riktigt god jul och ett gott nytt år!

 

Nya träd på gång vid hundrastgården. Foto: Ingvar Pettersson
Nya träd på gång vid hundrastgården. Foto: Ingvar Pettersson

Arbetet med att plantera nya träd fortsätter. I förra veckan hade turen kommit till området vid hundrastgården.
Bra jobbat tycker vi i Byalaget!
 

Fler nyheter hittar du här i senaste nyhetsbrevet

                   några ord från vårdcentralen..

Vi närmar oss helgerna med stormsteg och det är nog ingen som missat att Covid-19 har en stor spridning i Helsingborgsområdet. Vi vill därför skicka med en bild till våra patienter om att vi finns här. Det är dock viktigt att du som patient inte kommer in fysiskt till oss om du har minsta förkylningssymtom. Då vill vi att du ringer först. Detta för att minska spridningen av Covid-19 i Rydebäck. Tillsammans kan vi! ❤ Glöm inte att du kan beställa självtest på 1177.se och där finns även mycket matnyttig information om Covid-19 och andra sjukdomar.
 
God jul önskar och gott nytt år önskar vi på Rydebäck Vårdcentral
 

          DAGS FÖR JULGRANEN

"Köp din Julgran i Rydebäck av oss på Lions Rydebäck-Vallåkra vid parkeringen i centrum.
Försäljningen startar Lördagen den 5 December 10-16 sedan finns vi där fram till jul på Torsdagar, Fredagar, Lördagar och Söndagar.
Vi i Lions Rydebäck-Vallåkra gör på olika sätt insamlingar där hela överskottet går till
Hjälpverksamhet lokalt, nationellt och internationellt.
Tack för ditt stöd och välkommen!"

                   varde ljus...

Fint upplyst på Fodgögatan. Foto: Ingvar Pettersson
Fint upplyst på Fodgögatan. Foto: Ingvar Pettersson

Den 22 november glimmade stora delar av Rydebäck och ett ridande följe spred julstämning över hela bygden. Efter att ha fått inspiration från en Facebook-grupp på Råå väcktes idén att även Rydebäck skulle få glimma.
Man gick fort från idé till handling och Byalaget kontaktades av Scouterna med frågan om vi ville vara med på tåget. Och det ville vi såklart! Byalaget köpte in 200 marshaller som delades ut gratis till rydebäcksbor.
Samtidigt fick Rydebäck besök av ett trevligt gäng fyrfota julfirare från Månsgård som i allra högsta grad bidrog till den fina stämmningen.
Tack alla som bidrog med att tända belysning, marshaller och stearinljus! Det blev en väldigt fin eftermiddag, det gör vi om!

Ryttare och hästar bjöd på julstämning. Foto: Ingvar Pettersson
Ryttare och hästar bjöd på julstämning. Foto: Ingvar Pettersson

Fler nyheter hittar du här i senaste nyhetsbrevet

Bjällerklang

Med start kl 15.30 den 22 november rider flera ekipage från allén vid Månsgård och västrerut enligt kartan på bilden. Ritten tar ca en timme. Vi hoppas kunna glädja Rydebäcksborna med Bjällerklang och ljudet av klapprande hovar.

********* RÄTTELSE********

Det har felaktigt skrivits i brev till medlemmar att "Byalaget har en representant i styrgruppen för Lagen om allas lika värde i Helsingborgs Kommun." 

Det ska vara

"Byalaget har en representant i LOK, den lokala överenskommelsen i Helsingborgs som har som mål att förstärka samverkan mellan det lokala föreningslivet och Helsingborgs stad."

                              
                                 rydebäck lyser

Eftersom läget är som det är i år blir det tyvärr ingen Julmarknad i Rydebäck.
Istället för julmarknad så ber vi tillsammans med bla Rydebäcks scoutkår Rydebäcks invånar att tända marschaller på söndag den 22/11 kl 16.00 .

Rydebäcks Byalag har köpt in 200 st och dem som vill kan hämta                     2 st/hushåll på Bergögatan 2.

Vänligen ring eller smsa på 0733 947551 och kontrollera så Ingvar är hemma.

               trafiken

Byalaget har varit i kontakt med Staden för att undersöka vad som är på gång i trafiken. 
Markarbetet är, som vi tidigare berättat, igång på Månsgårdsområdet. Och nytt område kräver nya trafiklösningar. Detta är vad vi vet:
- Den huvudsakliga infarten till området kommer att gå direkt från Landskronavägen.
- Det planeras att bygga en separat vänstersväng för att underlätta flödet.

Vi har också fått information om att ett antal vägbulor ska monteras i Rydebäck. De kommer att hamna på Långövägen strax väster om infarten till Veddögatan, Ytterövägen, Värmdögatan och Malögatan.
 

Igår lämnade Ps Språktjänst sina lokaler på Stationsgatan. Lokalen kommer framöver att disponeras av Trattoria Ridibecco.
Vi tackar Ps Språktjänst för alla år av utmärkt service vid våra styrelsemöten.
 

Mer nyheter läser du här i senaste nyhetsbrevet

snart kommer breven

Inom de närmsta veckorna kommer medlemsbreven för 2021 att landa i varje rydebäcksbos brevlåda. Utdelningen sker manuellt av styrelsen och ett antal frivilliga. Därför kan tidpunkten, för när de landar i just era brevlådor, variera något. Håll utkik i brevlådorna för att ditt medlemsskap gör skillnad!

                skatepark?

På senaste styrelsemötet diskuterades ifall vi skulle jobba för att få byggt en skatepark, likt den som finns på Mariapark, i Rydebäck. Spontant tänker vi placering utanför idrottshallen.
Därför undrar vi nu: Vad tycker ni? Skriv till oss på mail om det finns intresse för en sådan anläggning. 
info@rydebacksbyalag.se

Fler nyheter hittar du här i senaste nyhetsbrevet

byggstart månsgård

Månsgårdsområdet som det ser ut idag. Foto: Ingvar Pettersson
Månsgårdsområdet som det ser ut idag. Foto: Ingvar Pettersson

Efter sex års planering, projektering av infrastruktur och upprättande av detaljplan är arbetet äntligen igång på Månsgårdsområdet. Detaljplanen antogs redan 2018 men efter överklagande av grannar har det blivit fördröjning av byggstarten. Men nu är man alltså igång med markarbetet. 
Projektet innehåller cirka 50 villatomter som privatpersoner kan köpa, idag står över 600 intressenter i kö för dessa.
- Där kan man bygga en villa efter egen smak så länge utformningen och storleken stämmer överens med detaljplanens bestämmelser, säger Bo Nilsson affärschef på Skånemark Exploatering AB i ett mail till Byalaget.
Utöver villatomterna innefattar projektet cirka 50 grupphus, det vill säga rad- och kedjehus som ska säljas gruppvis till byggföretag som sedan säljer de vidare till enskilda personer eller nybildade bostadsrättsföreningar.
- Omedelbart söder om Månsgård är det planerat för flerfamiljshus i mellan tre till sex våningar, drygt 100 lägenheter. Kommunen ville ha dessa då det anses vara ett bättre markutnyttjande motiverat av närheten till järnvägsstationen, skriver Bo Nilsson.
Detaljplanen medger också ett vårdboende och en skola, vad som händer med dessa tomter är idag oklart.
- Jais Arkitekter har ritat och står för stadsbyggnadsidén så vi är övertygade om att det blir ett fint område även om det kommer att vara lite stökigt under byggtiden, skriver Bo Nilsson på Skånemark Exploatering AB
Byalaget önskar byggarna god arbetslust och ser fram emot slutresultatet!


                                 idrottshall

 En vaken rydebäcksbo kontaktade oss och undrade varför arbetet med den nya idrottshallen inte var påbörjad. Vi ställde givetvis frågan till Staden. Svaret lät inte dröja på sig och Tobias Liliebladh på Fastighetsförvaltningen återkom blixtsnabbt.
- Upphandlingen av entreprenör för idrottshallen i Rydebäck blev överprövad och vi inväntar besked från Länsrätten. Detta har lett till att byggstarten har blivit försenad.
Men nu kan vi glädjande berätta att arbetet kommer att komma igång någon gång under hösten. Det senaste budet är vecka 47 eller vecka 48.
Vi ser fram emot byggstarten och bjuder på lite ritningar så länge. 

 
Fler nyheter hittar du här i senaste nyhetsbrevet

årsmöte

Mötet genomfördes på ett Coronasäkert vis. Foto: Malin Persson
Mötet genomfördes på ett Coronasäkert vis. Foto: Malin Persson

Det blev ett annorlunda event när Byalaget i tisdags bjöd in till föreningsstämma. På grund av Corona-restriktioner och allmän försiktighet hade vi i år begränsat antal deltagare samt en hyfsat dragig lokal utan sittplatser. Det blev också ett möte utan sedvanlig förtäring och gästspel.
Mötet hölls i Rya Golfklubbs maskinhall och tog endast en halvtimme. Vi återkommer med protokoll när det är skrivet och justerat.Det blev ett annorlunda event när Byalaget i tisdags bjöd in till föreningsstämma. På grund av Corona-restriktioner och allmän försiktighet hade vi i år begränsat antal deltagare samt en hyfsat dragig lokal utan sittplatser. Det blev också ett möte utan sedvanlig förtäring och gästspel.
Mötet hölls i Rya Golfklubbs maskinhall och tog endast en halvtimme. Vi återkommer med protokoll när det är skrivet och justerat.

Avgående styrelseledamot Stephan Bengtsson. Foto: Malin Persson
Avgående styrelseledamot Stephan Bengtsson. Foto: Malin Persson

Efter stämman passade vi på att avtacka de styrelsemedlemmar som nu lämnar sina uppdrag, vi tackar Bo Johansson, Stephan Bengtsson och Henrik Bengtsson för er tid i Byalagets styrelse.
Vi vill också tacka alla medlemmar för året 2019. Nu går vi vidare mot nya mål!

KONSTLOTTERI
Vinnare i kontslotteriet för 2019
I vanlig ordning hölls ett konstlotteri i samband med årsmötet. Ingen av vinnarna var på plats men kan hämta sina konstverk hos Kjell Nyström, som ni når genom att maila till 
kjell.nystrom42@gmail.com

Vi lottade ut sex konstverk och nedan följer de lyckliga vinnarna:
Vinst nr 1          Christina Emilsson, nr 305
Vinst nr 2          Marie Wingård, nr 110
Vinst nr 3          Agneta Westman, nr 892
Vinst nr 4          Anders Friberg, nr 588
Vinst nr 5          Lars-Anders Wendel, nr 766
Vinst nr 6          Evert Andersson, nr 489
Vinst nr 7          Anders Johansson, nr 181

Stort Grattis!

Ps Språktjänst anordnar Hantverksmässa i lokalen vid Stationen, Stationsgatan 53, den 15 novmeber.

Fler nyheter hittar du här i senaste nyhetsbrevet


ÅRSMÖTE
Fortfarande platser kvar!!
På grund av Corona-situationen har vi varit tvingade att skjuta på årets stämma. Nu äntligen har vi hittat formen för ett Corona-säkert event. Vi kommer att hålla till i Rya Golfklubbs maskinhall. Max 50 personer inklusive styrelse och valberedning kommer att tillåtas på plats. Alltså gäller föranmälan utan undantag samt kommer vi att tillämpa "först till kvarn"-principen. För de medlemmar som inte får fysisk plats kommer vi tillåta röstning via fullmakt.

Årsmöte kommer att hållas 29 september kl 19.00. Anmälan görs till Ingvar Pettersson.
 

reko-ring


Välbesökt premiär
Den 10 september var det premiär för Reko-Ring Rydebäck/Råå och det blev en mycket välbesökt premiär. I Facebookgruppen kunde man utläsa att både producenter, intitativtagare och konsumenter var nöjda med upplägget.
Vad är en Reko-Ring?
En Reko-Ring är en möjlighet för konsumenter att köpa produkter direkt av tillverkaren. Till exempel kan du köpa kött direkt av köttbonden, ost direkt av gårdsmejeriet och grönsaker som är odlade på en gård i din närhet. Lite som en Bondens marknad men med lite mer eftertanke. För att istället för att sätta upp stånd och låta kunderna flanera är det endast förbeställning som gäller. På så sätt blir det inget svinn. Producenterna tar endast med sig de produkter de har sålt.

Läs mer i senaste nyhetsbrevet
 

                                vinprovning

Den 23 september anordnas en vinprovning på Trattoria Riddibecco där David Talotti gästar och berättar. Välkomna att boka bord hälsar Trattoria Riddibecco!

Fler nyheter hittar du här i senaste nyhetsbrevet

Från och med idag, den 7 september, kommer Nyhetsbrevet att landa i era inboxar på måndagar istället för fredagar. Det blir väl en bra start på arbetsveckan? Från och med idag, den 7 september, kommer Nyhetsbrevet att landa i era inboxar på måndagar istället för fredagar. Det blir väl en bra start på arbetsveckan? 

 

 LSS- PROJEKT ÖVERKLAGAT

Det planerade LSS-boendet som ska byggas på Gräddögatan är för brett. Det konstaterar Länsstyrelsen som river upp bygglovet efter att grannar har överklagat.
På Gräddögatan är gavelbredden satt till max 8,5 meter för att hålla kvarteret luftigt. Men när Staden planerade sitt LSS-boende togs ingen hänsyn till detaljplanen och man beviljade bygglov för en fastighet som mäter 18 meter. 
Grannarna överklagade till Länsstyrelsen som nu ger Staden bakläxa genom att riva upp bygglovet.
 

               vinprovning

Den 23 september anordnas en vinprovning på Trattoria Riddibecco där David Talotti gästar och berättar.
Välkomna att boka bord hälsar Trattoria Riddibecco!

 

Fler nyheter hittar du här i senaste nyhetsbrevet

Foto: Rydebäckstorpet
Foto: Rydebäckstorpet

Verksamheten på Rydebäckstorpet utvecklas
Rydebäckstorpet har funnits i Rydebäck sedan början på 70-talet och har drivits som Bed & Breakfast. Även den populära självplockningen av sockermajs finns i torpets verksamhet.
Nu är det generationsskifte på gång och Kerstin och Hans, som drivit torpet sedan starten har lämnat över till Johanna och Johan som ämnar utveckla verksamheten.
För att modernisera och göra det mer barnvänligt så bygger de nytt boningshus och har dragit om sträckningen av Klostervägen så att den går förbi tomten. Eftersom närmiljön med de fem gamla torpen är k-märkt uppförs det nya huset i traditionell skånsk stil med material och färger likt ursprungshuset. 
 
Fokus på längre uthyrningar
Uthyrningen av stugor och lägenheter kommer att fortsätta men man ändrar inriktning och fokuserar mer på vecko- och långtidsuthyrning. Detta för att det ska gå att kombinera med vanliga arbeten. 
- Vi vill fortsätta erbjuda boenden men har inte möjlighet att driva det på samma sätt som Kerstin och Hans, säger Johanna. Vi kan erbjuda veckovis eller månadsvis boende. Antingen för en semestervecka eller längre när man till exempel renoverar eller byter boende. Även många företagare har behov av boende för sina medarbetare under vissa arbeten. 

En av stugorna. Foto: Rydebäckstorpet
En av stugorna. Foto: Rydebäckstorpet

Självplocket oförändrat
Men den populära självplockningen av majs kommer fortsätta som vanligt! Hans driver det vidare och hälsar att majsen har mognat bra i det varma vädret de senaste veckorna och säsongens självplockning startar runt månadsskiftet augusti/september. Även Halloween-pumpor finns att köpa.
- Många ringer och frågar eller kommer förbi och hoppas kunna plocka majs och snart är den igång! säger Johan och tipsar om att hålla koll på facebooksidan och hemsidan. 
För att komma till hemsidan, klicka här!
För att komma till Facebooksidan, klicka här!

Fler nyheter hittar du här i senaste nyhetsbrevet

                     abbonnering av bryggan

Under maj -juni-juli- augusti får man inte abonnera eller ha privata fester på bryggan som innebär att man stänger av den.
Skall man abonnera bryggan på övriga datum skall vederbörande kontakta kommunen.

 

Information från Folkhälsomyndigheten:

Råd för att minska smittspridningen av covid-19 vid badplatser

Den pandemi av covid-19 som för närvarande pågår påverkar samhället på många olika sätt. Till oss på de centrala myndigheterna har det kommit frågor om hur både bad och badplatser påverkas, och vad kommunerna behöver göra för att minska risken för smittspridning. Smittvägar Coronaviruset (SARS-CoV-2) som orsakar sjukdomen covid-19 smittar i första hand mellan människor genom så kallad droppsmitta. Det vill säga att smitta överförs till slemhinna i ögon, näsa eller mun från droppar som sprids i luften när en sjuk person hostar eller nyser. Dropparna faller snabbt ner genom luften och når som regel inte längre än någon meter. Viruset kan också överföras via förorenade ytor, så kallad indirekt kontaktsmitta. Det går därför inte att utesluta att smitta även sker från föremål. Det är dock ännu inte klarlagt hur länge viruset kan överleva på ytor och föremål. Material och förhållanden så som luftfuktighet, temperatur och solljus påverkar hur länge viruset överlever.

Läs mer här

sommaren är här

Mellan den 9 juni och den 9 augusti finns det livräddare på plats på stranden mellan 11 och 18 varje dag det är badväder. Livräddarna är utbildade havslivräddare och finns, förutom i Rydebäck, även på Fria Bad och Råå Vallar hela sommaren.
Läs mer på Helsingborgs Stads hemsida, dit kommer du om du klickar här!
 

 annorlunda skolavslutning

Det blev en annorlunda skolavslutning i år jämfört med andra år. Ingen publik, inget tal av rektorn och inga traditionella uppträdande. Men det blev fint väder i alla fall!
Byalaget önskar alla skolbarn ett långt och skönt sommarlov!

 

ny återvinningsstation.

Nu har vi fått en ny och fin återvinningsstation i Rydebäck. Ni hittar den på parkeringen vid Blomsterlandet/Byggmax.

Stationen kommer att hålla öppet vardagar mellan 7 och 19, lördagar mellan 9 och 16 samt söndagar mellan 10 och 16.
Vi tackar Fredrik på Sveafastigheter för detta och hoppas att alla ska slänga sin återvinning i tunnorna och inte utanför! 

Du hittar fler nyheter här i senaste nyhetsbrevet

VIKTIG UTRUSTNING!!
Under onsdagen blev samtlig livräddningsutrustning och en badstege stulen från Rydebäcks brygga. Stegen kom senare tillrätta men livräddningsutrustningen saknas fortfarande.
Det är förvånande att vi har invånare i Rydebäck som har så lite respekt för liv, alltså måste det bero på att man inte riktigt har tänkt klart eller har förövarna kommit utifrån? Oavsett kan det leda till riktigt allvarliga situationer. Det finns ju en anledning att man placerar ut livräddningsutrustning på vissa platser, för att de ska finnas där när någon är i fara. Håll ögonen öppna och prata med dem i er närhet om vikten av säkerhet.
Snälla låt saker vara, de kan vara livsviktiga.
 

Fler nyheter hittar du här i senaste nyhetsbrevet

           fritidsgården flyttar utomhus

Fritidsgården har laddat upp med utomhusaktiviteter. Foto: Ingvar Pettersson
Fritidsgården har laddat upp med utomhusaktiviteter. Foto: Ingvar Pettersson

Fritidsgården har nu flyttat ut på grusplanen vid idrottshallen och håller öppet för utomhusaktiviteter.
Öppettiderna är de samma som tidigare.  

 

drakfesten inställd

Hade allt varit som vanligt i världen hade Byalaget varit i full gång med att planera för årets vårfest med drakflygning och korvgrillning på stranden. Tyvärr måste vi dock acceptera att under rådande läge kan vi inte genomföra något sådant i år. Men vi hoppas att kunna ordna något riktigt kul senare istället.

Bilder från 2018
Bilder från 2018


Renovering av skolhus 1 klar

Skolan har fått nya fönster.    Foto: Ingvar Pettersson Skolan har fått nya fönster. Foto: Ingvar Pettersson

Under året har delar av skolhus 1 i Rydebäck renoverats. Fasaden har fått nya fönster för att skapa ljusare och därmed mer trivsamma lokaler. Det gamla ventilationssystemet har bytts ut. Mycket energi har lagts ner på att skapa en bra och funktionell innemiljö med naturliga material.
Skolans rektor säger att verksamheten är mycket nöjd med resultatet av renoveringen och att renoveringen tillsammans med förändringarna i utemiljön ger verksamheten goda förutsättningar att ge eleverna bra och positiva upplevelser i skolan.

Fler nyheter hittar du här i senaste nyhetsbrevet

           strandprojektet

Staden är i full gång med att planera för stranden. Det kommer att byggas ett utegym samt en ny lekplats. Under processens gång har Staden varit i kontakt med Byalaget och andra intressenter i Rydebäck för att ta del av våra tankar och önskemål.
Vi har nu fått ta del av det material man arbetar utifrån och som kan ge oss en bild av hur man tänker att det ska se ut.

SKÅNETRAFIKEN

Senaste informationen i frågan om prissättningen är att det inte finns planer på att korrigera priset mellan Rydebäck och Helsingborg då det skulle innebära ett allt för stort intäktsbortfall. Det skriver ordförande i kollektivtrafiknämnden, Carina Zachau, i ett mail till Byalaget. Mycket dåligt tycker de flesta i Rydebäck och en kan ställa sig frågan om hur mycket intäktsbortfall det blir när kunderna försvinner och rydebäcksborna hittar andra lösningar som är mindre kostsamma.
 

Fler nyheter kan du läsa här i senaste nyhetsbrevet

nybyggt

Vi noterar med glädje att den nya gång- och cykelvägen parallellt med bussbacken är färdigställd. Det har varit ett önskemål från Byalaget sedan länge och vi tackar Staden för gehör och inte minst för den fina vägen!
 


SKOLGÅRD TAR FORM

Även den nya skolgården på gamla skolan har tagit form. Man har flyttat multiarenan från de provisoriska skolbyggnaderna på Gräddögatan och placerat dem på skolgården vid Skolhus 1.
Så fint det blev!

                                                                                                                                                                                       Foton: Ingver Pattersson

Take-away i Rydebäck
Under perioden 30/3 - 29/5 erbjuder vi varierad vällagad husmanskost som Take-away i Rydebäck.
Vi använder enbart förstklassiga råvaror från lokala leverantörer, perfekt för lunch eller middag.
Varmrätt med sallad, hembakat bröd & smör, 75:-/portion.

Utlämning av förbeställd mat mellan kl.17.00-18.00 varje vardag vid centrumparkeringen i Rydebäck.

Veckans meny hittar ni här på första sidan www.smakihbg.se/lunch/   
Välj rätt(er) här och beställ via telefon eller e-post enligt nedan. Gå INTE vidare på länken ”Beställningslista för avhämtning eller utkörning” den är inte avsedd för take-awaykunder.

För beställning kontakta oss på SMAK:
042-15 88 99 eller lägg er beställning på order@smakihbg.se och invänta bekräftelse.
Betalning:
-          swish (nr: 123 07 98 447) uppge ditt namn & menyval i meddelandefältet
-          kort
-          kontant
Ni som önskar bufféer eller övrig catering, förbeställ 3 dagar innan.

Träffpunkterna stänger tillfälligt
Hej kära träffpunktsbesökare – vård- och omsorgsförvaltningens krisledning har tagit beslut att tillfälligt stänga alla träffpunkter och mötesplatser i Helsingborgs stads regi.
Träffpunkterna stänger onsdagen den 25 mars och håller stängt tills vidare.
Syftet är att minska smittspridningen och skydda dig som besökare som många gånger befinner sig i riskgruppen. Beslutet baseras på Folkhälsomyndighetens rekommendation att personer över 70 år bör begränsa kontakten med andra människor så långt det går under en tid framöver.
I en stund som detta vill vi uppmana våra besökare att hålla kontakt med varandra via telefon. Ett telefonsamtal kan göra stor skillnad. Vill du, kan du också ringa och prata en stund med träffpunktssamordnaren – vi finns tillgängliga på det vanliga telefonnumret. Träffpunkterna finns också tillgängliga via vårt Instagramkonto ”traffpunkterihelsingborg”.
 
Ta hand om dig tills vi ses igen!

    Hemköp håller extraöppet

Hemköp har aviserat att man nu håller extraöppet för seniorer och personer i riskgrupper mellan 7.15 och 8.00. Bra initiativ tycker vi i Byalaget!
På Hemköps anslagstavla finns också en lista som man kan skriva upp sig om man vill hjälpa till med inköp till våra äldre medborgare.  
Visst är det härligt hur vi hjälps åt i svåra tider!
 
Lokala företag hjälper till
Restaurang Tegel berättar på sin Facebooksida att man nu erbjuder hemkörning av luncher mellan 11.30 och 13.30. En varmrätt kostar 115 kronor och man beställer genom att ringa 042-222217.
Har man ärenden på Hörnan men inte fysiskt vill gå in i butiken kan man knacka på dörren (gamla entrén) så hjälper de dig därifrån.
Många företag har, i sviterna efter Coronautbrottet, drabbats av en brutal minskning av gäster och kunder. Det vi som samhälle kan göra för att hjälpa till är att försöka stötta lokala företag så mycket vi bara kan!
 
BYALAGET REKOMMENDERAR - HANDLA LOKALT! 

Fler nyheter hittar du här i senaste nyhetsbrevet

frågestund med skånetrafiken

Byalaget kommer givetvis att finnas på plats och vi hoppas även att våra lokala politiker hittar dit.
 

Kollektivtrafiknämndens mötesprotokoll nu tillgängligt
Vi har nu fått ta del av protokollet efter Kollektivtrafiknämndens möte, som hölls den 7 februari. Där kan vi utläsa att nämnden ger trafikdirektören i uppdrag att utreda om man kan vidta åtgärder för att landsbygden inte ska drabbas så hårt av de nya priserna. Vi i Byalaget utgår från att detta gäller även Rydebäck då vi inte längre verkar vara en del av Helsingborgs stad. Detta har vi även påtalat till berörda parter.
Nämnden fasthåller att kravet på kostnadsneutralitet jämfört med den gamla zonindelningen ligger kvar, vilket betyder att det ska generera lika mycket intäkter som det gjorde innan det nya systemet togs i bruk.
Här kan ni läsa hela protokollet!
 

GRUPPBOENDE TILL RYDEBÄCK
Staden planerar att, för Vård- och omsorgsnämndens räkning, bygga ett gruppboende i Rydebäck. Boendet är tänkt att byggas på Gräddögatan, på fastigheten där det tidigare låg skolpaviljonger. Projektering pågår och bygglovshandlingar planeras att skickas in till sommaren.

                                                                                                                                     Tomten som är tänkt till det nya gruppboendet. Foto: Ingvar Pettersson

 

Fler nyheter läser du här i senaste nyhetsbrevet

skånetrafiken

Kollektivtrafiken är numera en lyxvara

Kritiken fortsätter att strömma in
Kritiken mot Skånetrafikens nya prissättning fortsätter att strömma in. I gårdagens tidning kunde vi se inte mindre än tre insändare angående biljettsystemet, zonindelningen och prissättningen. Det är glädjande att fler än vi i Rydebäck reagerar.
 
I gårdagens tidning kunde vi också se en felaktig rättelse där det påstods att prishöjningen inte var i den omfattningen som tidningen tidigare skrivit om. I rättelsen angavs att priset från Rydebäck till Helsingborg nu är 35 kronor, vilket vi alla vet är felaktigt. Priset för en enkelresa till HBG är hisnande 42 kronor. Rydebäck Byalags ordförande tog kontakt med tidningen för att påpeka felet och det visade sig att han inte var ensam om att höra av sig i ärendet.

Trafiknämnden sammanträder
Som vi berättade i förra brevet har Byalaget skickat in en rad synpunkter till Skånetrafikens ordförande Carina Zachau. Hon meddelade att trafiknämnden skulle informeras om dessa vid nämndens möte den 7 februari. Vi ser fram emot att ta del av protokollet.

Fler nyheter hittar du här i senaste nyhetsbrevet

BYALAGET BILDADES1978

Alltså för 38 år sedan. Då som nu var den viktigaste frågan skolorna som inte sedan dess har hållit jämna steg med utbyggnaden av området. Uselt av politikerna oavsett partibetäckning. Vi måstre kämpa vidare och aldrig ge upp!!. 

Lite om Hemsidan och Nyhetsbrevet.
Relationen mellan Hemsidan och Nyhetsbrevet försöker vi hålla så här.

Nyhetsbrevet svarar för den snabba och föränderliga bevakningen av vad som sker varje vecka i Rydebäck.

Hemsidan samlar den mera statiska informationen som har längre "livslängd" och som kan vara av policykaraktär.

Bli medl em i Byalaget!!


Att bli medlem i Rydebäcks Byalag är mycket enkelt.

Avgiften är bara 200 kr/hushåll/år.
Är Du över 75 år så är avgiften bara 100 kr/hushåll/år.

Betala in på Bankgiro 5848-8719.
Glöm inte att ange Namn, Adress och E-post adress.

Tänk på att våra medlemsrabatter innebär att Du har tillbaka Din medlemsavgift på på någon eller några månader. Resten är ren förtjänst!

Välkommen som medlem! 

50års firandet börjar i mars 2016 med kommunalrådet Christian Orsing invigningstalar och minnesstenen avtäcks

loading...
EN AV VÅRA VIKTIGASTE FRAMGÅNGAR UNDER 2014

KOLLA BYALAGETS HISTORIK - KLICKA HÄR
Vi har medverkat i många viktiga frågor för Rydebäcks utveckling till ett modernt och funktionellt samhälle! 

VILL DU HA FIBER I RYDEBÄCK SÅ TITTA HÄR.
Anmäl din fastighet på Öresundskraft/Stadsdatanätet på deras hemsida för fiber som heter gemigfiber.nu.
Fördelen med anslutning till Stadsdatanätet är att man har många alternativa tjänster och leverantörer att välja mellan och får lägre kostnader för samma tjänst. Ju snabbare vi når 50% anslutna fastigheter ju snabbare kommer vi igång.

MISSNÖJD MED MOBILTÄCKNING - LÄS HÄR.
Om Du upplever att mobiltäckningen är bristfällig så bör alla klaga hos sin operatör med tydlig referens till Rydebäck. Bara på det sättet kan vi få en utbyggnad av nätet och ny centralt placerad basstation. Läs här.

Läs sagan om "Byn från ingenting"

Sidan är uppdaterad 2017-01-12