Byalagets hemsida
 

Vi finns också på Facebook. Klicka på knappen nedan för att komma dit.

Visste ni att de brunnar vi har på gatorna går rakt ut i bäcken?
Återigen har Heabäckens vatten färgats mjölkvitt och ännu vet vi inte varför. Vi vill med dessa bilder poängtera och informera att de brunnar vi har på våra gator går rakt ut i bäcken. Detta innebär att de föroreningar du häller ut i brunnen går rakt ut i vattenmiljöerna. Det finns massor av biltvättar i närheten. Använd dem!
Ärendet är anmält till kommunen.

                                                      I veckan upptäcktes detta utsläpp i Heabäcken.    Foto: Anders Friberg
 

Fler nyheter hittar du i senaste nyhetsbrevet

Öppet Hus i Rydebäck inför ny översiktsplan

Sammankomsten äger rum i matsalen i nya skolan mellan kl 18.00 - 20.00.
Välkomna!

Valborg

Massor av folk, körsång och live musik vid bålet på stranden. Vädret visade sig från den bästa sidan i år vilket säkert bidrog till att så många samlats för att sjunga in våren.
 

Foton: Ingvar Pettersson


VALBORG

Visst känns det som om våren är ett enda stort kalas? Vi har precis avslutat påskfirandet och nu är det dags för nästa begivenhet, Valborg och 1:a Maj.
Njut av våren önskar vi i Byalaget

Scouterna styr upp firandet
I vanlig ordning är det Scouterna som står för arrangemanget i Rydebäck och bjuder traditionsenligt in till firande på stranden.

MISSA INTE!!

Lions årliga ankrace går av stapeln den 5 maj i Vallåkra och som vanligt händer det även andra saker. Lions skriver i ett mail till Byalaget:
" Välkomna till Borgen i Vallåkra som nu står vacker i vårens skrud. Ta med dig kaffekorgen och njut. Det blir ponnyridning, en brandbil finns på plats, Scoutkåren kommer att vara där och Vallåkra skolas Barnkör sjunger in våren."
Lotter kan man köpa i Vallåkra lantmannaaffär eller av Lions medlemmar. För mer info kontakta Krister Engdal på telefonnummer: 0708-639446.
Let the best duck win!!


Fler nyheter hittar du i senaste nyhetsbrevet


Påsk är lika med konst - här finns rundorna

Fria Konstnärers Gilles konstrunda

I år kommer Fria Konstnärers Gilles samlingsutställning hållas i galleriet ovanför Restaurang Tegel. Vice sekreterare Peter Myrbäck berättar för Byalaget att många av konstnärerna, flera av dem bosatta i Rydebäck, kommer hålla öppet i sina respektive ateljer under påsken.
Läs mer på hemsidan, dit kommer ni genom att klicka här! Katalog hittar ni genom att klicka här!
 

Påsk hos Ingela Dahlgren

I sann påskanda håller även Ingela Dahlgren öppet i sin hemma-atelje. Hon håller öppet alla påskdagar från Långfredagen till Annandag påsk mellan klockan 10 och 18. Adressen är Tegelögatan 22.
Läs mer om Ingela Dahlgren och hennes konstnärsskap genom att klicka här
Direkt till bloggen kommer man om man klickar här!
Ingela hälsar alla varmt välkomna!.


Läs mer om konst och andra nyheter i senaste nyhetsbrevet.


idrottshallen

Detaljplanen rivs upp
Förra veckan kom beskedet att Stadens plan för Rydebäck rivs upp av Mark- och Miiljödomstolen. 
Detaljplanen gällande området där den nya idrottshallen ingick antogs av Staden i maj förra året. Men många var missnöjda, bland annat ansåg man att man inte hade tänkt igenom parkeringssituationen och att trafikplaneringen var undermålig. 
Planen överklagades av flera aktörer, däribland Byalaget, och nu har domstolen sagt sitt. Eftersom planen även innehåller bostäder anses inte parkeringsfrågan löst och därför rivs den nu upp. Mark- och miljödomstolen skriver bland annat i domen att ”den nuvarande detaljplanen inte anses visat att parkeringsbehovet för de framtida bostäderna inom planområdet går att lösa på ett godtagbart sätt”.
Enligt en artikel i Helsingborgs Dagblad, den 17 mars, ska Staden nu ta ställning till om man ska överklaga domen eller om man ska börja om på nytt.
– Vi ska titta på domen och göra en bedömning om vi ska överklaga, säger planchefen Björn Bensdorp Redestam till Helsingborgs Dagblad.
Läs hela artikeln genom att klicka här!


Fler nyheter läser du här i senaste nyhetsbrevet.

               öppet hus.

                          Fortuna förskola hittar man på Utögatan 2


Vi hälsade på hos Fortuna Förskola
På måndag, den 18/3 mellan klockan 15 och 18, håller Fortuna Förskola öppet hus. Vi passade på att hälsa på före alla andra. 
Fortuna Förskola är ett föräldrakooperativ, vilket innebär att det är föräldrarna till barnen som är ägare av skolan och alltså också arbetsgivare till de förskolelärare som arbetar där. 
Förskolan har funnits sedan 2005 och huserar cirka 25 barn, mellan 1 och 5 år, samt 6 pedagoger. 
- Vi tror på småskalighet så att alla barn i huset blir trygga med varandra och pedagogerna. Desto färre barn i barngruppen och desto fler pedagoger- desto mer tid att se och möta varje barn, säger förskolechefen Malin Stenmarker.

                                                Här har vi nästa generations yogautövare.   Foto: Fortuna förskola

Inspireras av naturen
På Fortuna förskola har man ingen renodlad pedagogisk profil utan inspireras, enligt Malin Stenmarker, mycket av utomhusmiljöerna i vårt närområde.
- Med stränder, hav, bonden, fårhagar, lekplatser, ängar och bäcken in på husknuten har vi fantastiska möjligheter att leka och lära utomhus, säger hon.
Hon berättar att grunden för allt är barnen och de får också vara med och utforma verksamheten. Till exempel är barnen ofta med i köket när det ska fixas mellanmål, de får även önska utflyktsmål och under åren har de besökt bland annat järnvägsmuseet i Ängelholm, Fredriksdal, Biblioteket inne i stan, lekplatser i Helsingborg och lek-utställningen Trädgårdslandet på Landskrona museum.

Välkomna den 18 mars
Har ni barn i förskoleålder? Passa då på att titta förbi på måndag mellan 15 och 18. 
- Det finns mycket mer att visa och berätta, så varmt välkomna hit upp på Öppet hus.  Passar inte tiden så kontakta förskolechefen på malin@fortunaförskola.se så hittar vi en annan tid, hälsar Malin.
 

Fler nyheter läser du här i senaste nyhetsbrevet

                  årsmöte

                                 Medlemmarna lyssnar uppmärksamt.                                                                                    Foto: Malin Persson
 

Välbesökt och välsmakande årsmöte

Måndagen den 25 februari höll Rydebäcks Byalag årsmöte. Det blev en välbesökt tillställning då rekordmånga medlemmar tog sig tiden att komma. De drygt 80 personer som kom fick bland annat ta del av Styrelsens årsberättelse och rösta fram den nya styrelsen.

Årets styrelse utsedd
Samtliga nomineringar valdes in av en klar majoritet av deltagarna på stämman.
Ordförande Ingvar Pettersson och vice orförande Kjell Nyström återvaldes på två år.
Ny ledamot och tillika kassör Lena Olsson valdes även hon i på två år och undertecknad (Malin Persson), som har varit suppleant, fick förtroendet som ordinarie ledamot. Henrik Bengtsson valdes in, och Gunnar Bokedal fick förnyat förtroende, som suppleanter. Även valberedningen fick fortsatt förtroende. Justerat protokoll kommer att läggas på hemsidan så småningom.

Styrelsen 2019 består alltså av:
Ordförande: Ingvar Pettersson (omval)
Vice ordförande: Kjell Nyström (omval)
Kassör: Lena Olsson (nyval)
Sekreterare: Lisbeth Szantai
Ledamöter: Ulla Tilly Mårtensson, Ann-Charlotte Ericsson, Bo Johansson, Stephan Bengtsson, Malin Persson
Suppleanter: Gunnar Bokedal och Henrik Bengtsson (Nyval)
Valberedning: Bo Hansson (sammankallande), Rolf Persson och Agneta Martinsson.

Vi tackar för förtroendet och ser fram emot ett nytt produktivt år.

Efter mötet bjöds det på plockmat från Trattoria Ridibecco vilket var, av taburaset att döma, en stor succé. Maten var mycket god och hade en strykande åtgång. Tack till Fatima på Trattoria Ridibecco för superb service och god mat. 

Vi fick också förmånen att ta del av PO Stoltz fotoprojekt där han har dokumenterat livet i Rydebäck. Tack för ett trevligt bildspel, vi ser fram emot fler trevliga bilder från Rydebäck.
 

konstlotteriet

Vinnare i konstlotteriet
I sedvanlig ordning hölls även det årliga konstlotteriet där det lottades ut åtta fina lokalproducerade konstverk. Följande medlemmar har vinster att hämta:
Vinst nr 1, fat i lergods:
Medlem nr 632, Kerstin Lerjefrors. 
Vinst nr 2, Mask
Medlem nr 929, Hans Tillman
Vinst nr 3, Tavla av Eva Nilsson
Medlem nr 336, Inger Larsson
Vinst nr 4, Tavla av Bertil Aspenberg
Medlem nr 503, Cecilia Rolf
Vinst nr 5, Tavla av Gunilla Bokedal
Medlem nr 106, Inger och Jerry Lennklev
Vinst nr 6, Tavla av Gunilla Bokedal
Medlem nr 910, Thomas Nordgren
Vinst nr 7, Tavla av Ingela Dahlgen
Medlem nr 423, Brita Godenius Roth
Vinst nr 8, Häst
Medlem nr 198, Akram och Kerstin Saouan

För uthämtning av vinsterna är ni välkomna att ringa Ingvar på telefonnummer 0733-947551
Stort grattis till alla vinnare!

Fler nyheter läser du här i senaste nyhetsbrevet


             NYETABLERING

Henrik hjälper till med tekniken
En ny verksamhet har i veckan slagit upp portarna i Rydebäck. Den som behöver hjälp med tekniken kan numera vända sig till Henrik Hederström.
- Det kan vara allt från enklare saker som att ställa in kanalerna på sin TV till att få råd och tips med molnlagring och backup för att inte riskera att förlora familjebilderna om datorn skulle lägga av, berättar Henrik.
Arbetet är RUT-berättigat och taxan är 399 kronor per timme efter avdraget. För Byalagets medlemmar lämnar dock Henrik 100 kronor i rabatt.
Passa på att kika in på bloggen om ni vill läsa saker som hur man skyddar sig mot bedrägeri via Bank-ID. Inlägget hittar ni genom att klicka här
Vi hälsar Henriks Teknikhjälp varmt välkommen till Rydebäck och tackar så hjärtligt för rabatten!
Läs mer om Henrik Hederströms Teknikhjälp på Facebook och på hemsidan.
FacebookKlicka här
HemsidaKlicka här

Välkomna på årsmöte

Byalaget bjuder, den 25 februari klockan 18.30, in alla medlemmar på årsmöte. Vi har detta året glädjen att även välkomna Per-Olof Stoltz, som ska berätta om sitt Rydebäcksprojekt.
- Det blir en massa bilder och förhoppningsvis inte allt för svamligt snack. Det blir lite om min historia med Rydebäck, hur jag ser Rydebäck idag och vad det här med National Geographic egentligen handlade om, skriver han på Facebook.
Förutom detta blir det sedvanlig stämma, något lätt att äta samt dragning i konstlotteriet.

Motioner ska vara Byalaget tillhanda senast den 4 februari och anmälan för att delta i stämman görs till pettersson.ingvar@telia.com.
Mötet hålls i matsalen på Rydebäcksskolans nya skolbyggnad vid stationen

Varmt välkomna!
 


Fler nyheter hittar du i senaste nyhetsbrevet.

               gott nytt år!

Nu är vi tillbaka med nya krafter
Knappt har året börjat och redan har Byalaget varit på årets första utflykt. Denna gången åkte ordförande Ingvar Pettersson, vice ordförande Kjell Nyström och adjungerade kassören Lena Olsson till Höör för att ta del av ett föredrag om LEA (Lokalekonomisk analys) och vad de kan hjälpa små orter med. Det var föreningen Hela Skåne Ska Leva (HSSL) som bjöd in till mötet och för Byalagets del mynnade det ut i ett möte på hemmaplan med en representant för LEA.
Som ni förstår kommer vi alltså att fortsätta hålla en hög aktivitetsnivå under 2019. Vi ser fram emot ett aktivt år tillsammans med alla medlemmar!

            montessoriskolan

                                                             Cecilia Hansson visar Rydebäcks Montessoriskolas nya lokaler för Byalagets
                                                             Lena Olsson.                                                                Foto: Ingvar Pettersson

                                        Rydebäcks Montessoriskola på ny adress
Vid årsskiftet flyttade Rydebäcks Montessoriskola från sina lokaler nere vid stranden till nya moduler på Gräddögatan 1. Byalagets ordförande och adjungerade kassör Ingvar Pettersson och Lena Olsson fick titta in bakom kulisserna. 

- Lokalerna är ljusa och fina och möblerade utifrån montessoripedagogiken, vilket innebär en förberedd miljö med ordning och struktur som inbjuder till självständighet för eleverna, säger Cecilia Hansson som är administrativ koordinator på Rydebäcks Montessoriskola. 
Läs mer i senaste nyhetsbrevet

Du hittar fler nyheter här i senaste nyhetsbrevet.


julmarknad 2018


En blöt men stämningsfull julmarknad
Söndagen den 2 december var det åter dags för Rydebäcks Julmarknad. Vädret lämnade mycket att önska men det fanns både varm glögg på Träffpunkten och kaffe på Hemköp att värma sig med. Och utanför Träffpunkten hade Scouterna full koll på grillar och chokladhjul!

Scouterna lever upp till parollen "Det finns inget dåligt väder" och var i vanlig ordning redo med grillar och chokladhjul och ponnyn Sputnik från Månsgård tog ridsugna barn på en liten tur och Tomten själv fick komma in och värma sig på Träffpunkten. Här i full fart med att ta emot önskelistor från snälla barn.

Luciatåget bjöd på en stämningsfull stund inne i Rydebäcks kyrka. Undertecknad kan bekräfta att det var välkomponerat uppträdande och att en och en annan tår skymtades bland publiken. Bra gjort!!
 
Tack till alla som kom och till alla som engagerade sig! Särskilt tack till Hemköp som bjöd på glöggen som Byalaget delade ut!

Samtliga foto: Malin Persson

loading...Du hittar fler nyheter här i senaste nyhetsbrevet.


julgransförsäljning


Lions årliga julgransförsäljning startar den 7 December vid Hemköps parkering. Allt överskott går till välgörande ändamål Lokalt, Nationellt och internationellt.
Lions Vallåkra/Rydebäck hälsar: tack alla Rydebäcksbor som hjälper oss hjälpa!.


Fler nyheter kan du läsa i senaste nyhetsbrevet som du hittar här.


invigning

Nya skolan invigdes med pompa och ståt
Onsdagen den 7 november hölls den officiella invigningen för den nya skolbyggnaden i Rydebäck. Byalaget var tillsammans med samtliga elever inbjudet till invigningen på förmiddagen. Barn- och  utbildningsnämndens ordförande Christer Rasmusson (L) höll ett fint invigningstal. Sedan hälsade rektor Magnus Lindow alla välkomna att gå med på en rundvandring som hölls av elever från högstadiet.
- Det gjorde de bra, säger Byalagets ordförande Ingvar Pettersson som var på plats och överlämnade blommor för att fira att skolbyggnaden öppnats.
Efter rundvandringen bjöds det på kaffe och man fick chans att se en film om skolan. På eftermiddagen hölls det öppet hus för allmänheten, detta också välbesökt och väldigt uppskattat.


 .

          
årets julmarknad


Julmarknaden flyttar till centrum
Den 2 december smäller det och det är återigen dags för Rydebäcks alldeles egna julmarknad. Nytt för i år är att vi håller marknaden i centrum. Inne i de olika verksamheterna som finns runt torget kommer det att ordnas aktiviteter för stora och små. Bland annat kommer det att pågå loppis, utställare kommer att finnas på plats och Byalaget bjuder, traditionsenligt, på glögg, saft och pepparkakor. Utomhus, på torget, grillar scouterna och sköter i vanlig ordning chokladhjulet. Vi får också besök av luciatåget och man har även chansen att lämna över sin önskelista personligen till tomten. Mer information kommer i nästa brev!

 

Senaste nyheterna läser du här i nyhetsbrevet

Inflyttningen är på gång
Nya Rydebäcksskolan är nu klar för att ta emot sina elever och lärare. Inflyttningsdatum är satt till den 5 november, alltså nu på måndag. Vi ser fram emot att de nya lokalerna fylls av barn, ungdomar och lärare!

                                                    Snart är parkeringen inte längre tom. Inflyttning på måndag den 5/11.
                                                    Foto: Malin Persson

Fler nyheter i senaste nyhetsbrevet som du hittar här.


   Rydebäcks byalag 40 år!

Lördagen den 27 oktober befann delar av styrelsen och valberedningen vid Hemköp för att berätta lite om vårt byalag och byalagets historia. Jenny Aspenberg, som var med och startade byalaget var också närvarande.
Vi delade ut fina rosor som Blomsterlandet hade skänkt samt godis. 
 

Som vi tidigare i år har berättat fyller Rydebäcks Byalag i år 40 år. Den 30/10 1978 bildades föreningen och detta ska vi givetvis fira.
För att uppmärksamma jubileumet kommer vi att synas vid Hemköp den 27/10 från klockan 8. Representater från såväl dagens styrelse som den allra första styrelsen kommer att vara där och bjuda på godis och svara på frågor.

Vi syns den 27/10 vid hemköp!
 

Fler nyheter läser du här

vårdboende

                                                                                     Vårdboendet Åbrädden. Foto: helsingborg.se


Ett av Byalagets mål i framtiden är att få ett vård- eller trygghetsboende att etableras i Rydebäck. Under våra möten med politiker under året har samtliga varit positiva till att privata aktörer etablerar sig i Rydebäck. Dock har ingen av politikerna talat om något kommunalt drivet boende i dessa samtal. 

I Helsingborg finns tre sorters boenden för äldre med olika grad av service och omsorg.
Ett vårdboende är ett boende för de som behöver mycket omsorg, där finns personal tillgänglig dygnet runt.
Ett trygghetsboende är ett ordinärt boende, som en hyreslägenhet med utökad service som gemensamma ytor, trygghetsvärd och liknande.
Sen finns även korttidsboende där man kan få bo när man bara behöver vård och omsorg under en begränsad tid. 


Rydebäcks Byalag höll under onsdagen ett informationsmöte på temat Grannsamverkan som brottsförebyggande åtgärd. Det blev ett informativt och trevligt möte för de cirka 80 rydebäcksborna som hade tagit sig till församlingshemmet på onsdagen.
Mötet inleddes med att Byalagets ordförande Ingvar Pettersson hälsade välkommen och lämnade över ordet till en av initiativtagarna Bo Johansson som presenterade bakgrunden för mötet.
- Jag såg ett tv-inslag där de visade en grupp villaägare i Laholm som tillsammans och med hjälp av digital grannsamverkan hade minimerat antalet inbrott i deras område, berättade Bo.
Inbjudna till mötet var även Kenneth Johansson från Länsförsäkringar och Niklas Rydh från Helsingborgspolisen och tillsammans höll de en informativ föreläsning.

Nu ska Byalagets styrelse fundera över nästa steg i projektet och återkommer med mer information i nästa brev.


Fler nyheter i senaste nyhetsbrevet som du hittar här


             grannsamverkan

                                                     
Byalaget tar intiativ till brottsförebyggande satsning

Rydebäcks Byalag bjuder in till stormöte om grannsamverkan mot brott.

När: onsdagen den 3/10 kl 1830 - 2000
Var: Församlingshemmet 

Byalaget bjuder på kaffe med kaka!
Tillsammans med Helsingborgspolisen och Länsförsäkringar Skåne vill Byalaget informera om aktivt grannsamarbete mot brottslighet.
- I förlängningen hoppas vi på att grannar och närboende går samman och bildar grupper kring grannsamverkan, säger Bo Johansson, ledamot i Byalaget och en av de drivande bakom satsningen.
Med hjälp av ett digitalt verktyg, appen Coyards, kan grupperna snabbt och smidigt meddela sig med varandra om pågående inbrott eller annan brottslighet.
- Vi hoppas på ett stort deltagande då vi tillsammans är en viktig del i att förebygga brott i vår omgivning
 

Läs mer om Grannsamverkan samt andra nyheter i nyhetsbrevet som du hittar här.
 

rydebäcks dag

Rydebäcks dag blev en fin dag med mycket folk och hyfsat väder. 
Som vanligt var det mycket aktiviteter med sång och musik. Nytt för i år var MC-motorklubb som visade upp sina motorcyklar.
Även Skånska Husarer visade upp sig.
 

Skånska Husarer.                                                                                                                                 Foto: Jenny Aspenberg

 

                                                                                                                                          Foto: Lisbeth Szantai

Den här lille krabaten följde med matte som tillsammans med övriga kommunpolitiker informerade om sina parti.

 

                                                                                                                                                                        Foto: Jenny Aspenberg
 

Fler bilder hittar du här

Mer om Rydebäcks dag och annat kan du läsa om i senaste nyhetsbrevet som du hittar här

Här kan du rösta
Veckan efter Rydebäcks Dag sker nästa stora happening, 9/9 är det val till Riksdag, landsting och kummun.

Vill man rösta före valdagen finns det flera platser i närområdet för ändamålet.
Rydebäcks Bibliotek, Frösögatan 3A. Biblioteket har öppet för förtidsröstning på följande tider:
Lördag 1/9 - 10.30-12.00
Måndag 3/9 - 15.00-18.00
Tisdag 4/9 - 13.30-16.00
Onsdag 5/9 - 15.00-18.00
Torsdag 6/9 - 1330-16.00
Lördag 8/9 - 10.30-12.00

Råå Bibliotek, Kaptensgatan 24. Bibliotekets öppettidet för förtidsröstning hittar du genom att klicka här.
Stadsbiblioteket Helsingborg, Bollbrogatan 1, Entréplan. Bibliotekets öppettider för förtidsröstning hittar du genom att klicka här.
Helsingborg kontaktcenter, Stortorget 17. Öppettider hittar du genom att klicka här.

På valdagen
På valdagen håller Rydebäcksskolans högstadium öppet mellan 08.00 och 20.00.

Glöm inte röstkort och ID-handling när du ska rösta!

Fler nyheter i nyhetsbrevet som du hittar
här
 

       Fler sittplatser - bänkar

Rydebäcks byalag har bekostat bänkar som nu staden monterat upp längs Storövägen.
 


SOMMARLOV

Byalaget tar semester

Nu när sommaren har kommit är det dags för Byalaget att ta semester. Vi är tillbaka i augusti med Nyhetsbrev där vi bland annat tänker presentera programmet för Rydebäcks dag som i år infaller den 1 september.
Vi önskar er alla en trevlig sommar!!

Foto: Kjell Nyström

 

              drakfesten 2018

Ett fåtal lyckades få upp sina drakar. Foto: Malin Persson

 
Våra trogna läsare har kanske noterat att Nyhetsbrevet kommer något försenat? Det beror på att vi inte ville missa chansen att berätta om den fantastiskt trevliga drakfestivalen som vi anordnade igår, lördag.
Trots att vindförutsättningarna kunde ha varit bättre ur drakflygarsynpunkt blev dagen på alla sätt en succé. På grund av det fina vädret hade folk vallfärdat till stranden och när klockan närmade sig lunch ringlade sig korvkön lång vid Byalagets korvstånd.
Förutsättningarna för dagen var en upprepning av fjolårets då Byalagets egen drakgeneral Bosse Johansson lanserade idén. I år såldes drygt 75 drakkit och för varje sålt kit skänker vi 50 kronor till Barncancerfonden.
 

På bilderna ovan syns
- Drakgeneralen själv Bosse Johansson. Foto: Malin Persson
- Stephan Bengtsson och Bo Hansson från Byalaget hade koll på grillen. Foto: Malin Persson
- Bosse Johansson i färd med att demonstrera drakarnas konstruktion. Foto: Malin Persson


Över 4000 kronor till Barncancerfonden
Facit för årets insats visar att vi sålde 76 drakar i år jämfört mot cirka 45 ifjol. Vi är glada att kunna meddela att vi år kan sätta in nära 4880 kronor till Barncancerfonden.
Själva drakförsäljningen gav 3800 kronor och resten av pengarna kommer från spontanbidrag vid gårdagens korvutskänkning.
Stort tack till alla generösa rydebäcksbor samt till Blomsterlandet för skänkta drakpinnar och till Hemköp som gav rabatt på fikat.

Fler nyheter hittar du i senaste nyhetsbrevet 2 juni 2018

 

         Äldre-serviceboende

Byalaget vill satsa på boende för äldre

I Rydebäck ska man kunna bo i livets alla åldrar och man ska inte behöva flytta härifrån när man inte längre kan bo kvar hemma. Det tycker i alla fall vi i Byalaget och därför har vi länge sneglat på vad som ska till för att någon ska bygga ett vård- eller serviceboende i Rydebäck.
Stadens ledande politiker är positiva till att privata aktörer bygger och driver boende och ser inga problem med att nästa skulle kunna hamna i Rydebäck. 
För att utreda vilka typer av boenden det finns och vilka som skulle kunna vara lämpliga för att täcka de behov som finns i Rydebäck tog vi i förra veckan initiativet till ett möte med Sofie Hermansson, som är verksamhetschef på Vårdcentralen i Rydebäck, och hennes kollega Johan Nordh, från Region Skåne. 
Det blev ett bra möte där det bland annat samtalades om vilka behov och möjligheter det finns på området. Nästa steg är studiebesök på olika anläggningar för att ta reda på vilken typ av verksamhet som skulle passa bäst att kämpa för. 
Fortsättning följer.... 

Du kan också läsa om informationsmötet om Solceller i senaste nyhetsbrevet.


                nattvandring

Dålig uppslutning på mötet.
Onsdagen den 21 mars bjöd Staden in till informationsmöte angående nattvandring i Rydebäck. Ett möte som har aviserats i diverse informationskanaler, bland annat Nyhetsbrevet, Facebook och andra medier. Mötet hölls i Rydebäcksskolans matsal och, enligt Baylagets utsända, var det riktigt dålig uppslutning. Trots att det var glesbesökt beskrivs mötet som produktivt då man till exempel säkrade nya lokaler för att förvara bland annat Nattvandrarnas utrustning. Enligt besökare på gårdagens möte kommer det att hållas ett nytt möte inom en snar framtid och då hoppas man på större intresse från rydebäcksborna.

Mer nyheter kan du läsa här
 


budget 2018

Budget för 2018 hittar du här

Glöm inte att anmäla dig som medlem 2018.
 

En lyckad sammankomst

Onsdagen den 28 februari höll Rydebäcks byalag årsmöte i Rydebäcksskolans matsal. Det blev ett trevligt möte där 36 röstberättigade medlemmar deltog. Representanterna från styrelsen berättade lite om sina uppdrag och om vad vi har pysslat med under året som gått. Vi hade glädjen att välkomna Stephan Bengtsson till styrelsen som ny ledamot.
I vanlig ordning gick även det årliga konstlotteriet av stapeln. Många fina vinster delades ut till medlemmarna.

Protokollet från mötet ligger på hemsidan.

fter mötet bjöds det på goda snittar från SMAK. 
Vi tackar samtliga inblandade för året som har gått och ett särskilt tack ges till Rydebäckskolan för lånet av lokalen.

Byalaget vill även tacka Camilla Persson för goda insatser under åren då hon har varit kassör i Byalaget. Tack Camilla! 


Mer nyheter kan du läsa i senaste nyhetsbrevet som du hittar här
 

fritidsgård flyttar

Helsingborgs stad har nu bekräftat att det är klart att Fritidsgården framöver kommer ha sin verksamhet i Sju Bönors gamla lokal på torget i centrum.
Detta innebär att ingen verksamhet kommer finnas på Kroka eller Rydebäcks IFs lokaler intill idrottshallen.

Flytten beräknas ske inom kort.


Fler nyheter läser du här i senaste nyhetsbrevet.

 

                             ljussatt minnessten

Nu kan vi se Rydebäcks minnessten i sitt rätta ljus, denna fina bild tog Kjell Nyström som är vice ordförande i Byalaget på vägen hem från senaste styrelsemötet.

                          Byalaget tittar in hos Sideways Engineering. Foto: Ingvar Pettersson

Många Rydebäcksbor har säkert undrat vad som huserar i den nybyggda längan mellan järnvägen och Landskronavägen, strax söder om bron. Byalaget kilade dit och knackade på.

Läs mer i senaste nyhetsbrevet som du hittar här
 

En sneak-peak inifrån, här har ni entréhallen. Foto: Kjell Nyström


 

              tavlan på plats

Ellen, Alice och Isa i skapartagen på Rydebäcks Dag. Foto: Bodil Vinke


Fisktavla skänker glädje på vårdcentralen
Barnens fisktavla hänger nu på sin plats på vårdcentralen där den sprider glädje till barn, vuxna och personalen varje dag. Det var i samband med Rydebäcks Dag som konstnären Bodil Vinke blev tillfrågad om hon kunde ordna en konstaktivitet för barn på torget. Resultatet blev en 1x2 meter stor skapelse med undervattensmotiv. Havet som är själva bakgrunden förbereddes av Bodil Vinke och sen kom cirka 35 kreativa barn att fylla havet med fiskar i alla färger och former.
Efter Rydebäcks Dag tillfrågades verksamhetschef Sofie Hermansson på Vårdcentralen om tavlan kunde få hänga i deras barnavdelning, vilket den gärna fick. Och nu har alltså tavlan färdigställts och fått sin plats i vårdcentralens lokaler.
Materialet till tavlan samt den avslutande lackeringen bekostades av Byalaget. Vi vill tacka Bodil och alla barn som hjälpte till att få tavlan så fin.

Vårdcentralens verksamhetschef Sofie Hermansson och konstnären Bodil Vinke. Foto: Ingvar Pettersson
 

Ovanstående finns att läsa i senaste nyhetsbladet. Läs bladet här

Rydebäcks dag - succé igen.

Fullt av folk, både gamla och unga, när Rydebäcksdagen stundade. Massor av aktiviteter för stora och små, körsång och mat och dryck. Solen lyste och folk trivdes. 

           strandprojektet.

Platsen för nästa projekt i Rydebäck Platsen för nästa projekt i Rydebäck

Första steget för arbetsgruppen.
Onsdagen den 29 mars samlades representanter från sex rydebäcksföreningar för ett första möte angående visionerna för montesorritomten vid stranden. Tanken var att samla ihop så många föreningar som möjligt och därmed ge arbetsgruppen en så stor tyngd som det bara går.
Tillsammans ska gänget söka finasiering via LEADER för att göra strandtomten till en samlingsplats för alla rydebäcksbor. Onsdagens möte avlöpte väl och idéerna verkligen sprudlade. Det talades bland annat om paviljong, leksplats, bastu, utegym och en byggnad för Rydebäcks museum.

Nästa steg är ett möte med reprensentanter från LEADER, Staden och de föreningar som vill vara delaktiga i projektet. Detta möte äger rum den 11/4. Vi återkommer med löpande information.
 

byalaget satsar

Platsen för nästa stora Rydebäcksprojekt Platsen för nästa stora Rydebäcksprojekt

När Rydebäcks Montesorriskola flyttar och tomten där de nuvarande lokalerna står blir tom vill Byalaget satsa stort för Rydebäckarna. På önskelistan står bland annat utegym, lekplats, paviljong, en liten byggnad till museiföreningen samt en bastu. Därför har nu en arbetsgrupp, bestående av representanter från byalaget och ett antal andra Rydebäcksföreningar, bildats och tillsammans ska man söka anslag från LEADER för att finansiera planerna. 
LEADER är en förening vars ändamål är att med lokalt ledd utveckling genom leadermetoden bedriva allmännyttig verksamhet i enlighet med den lokala utvecklingsstrategin 2014-2020 för leaderområdet Leader nordvästra Skåne med Öresund.
Från Byalagets sida är det ordförande Ingvar Pettersson och Vice Ordförande Kjell Nyström som driver projektet.
Kul med nya projekt tycker vi och vi återkommer löpande med information om hur det går.

BYALAGET BILDADES1978

Alltså för 38 år sedan. Då som nu var den viktigaste frågan skolorna som inte sedan dess har hållit jämna steg med utbyggnaden av området. Uselt av politikerna oavsett partibetäckning. Vi måstre kämpa vidare och aldrig ge upp!!. 

Lite om Hemsidan och Nyhetsbrevet.
Relationen mellan Hemsidan och Nyhetsbrevet försöker vi hålla så här.

Nyhetsbrevet svarar för den snabba och föränderliga bevakningen av vad som sker varje vecka i Rydebäck.

Hemsidan samlar den mera statiska informationen som har längre "livslängd" och som kan vara av policykaraktär.

Bli medl em i Byalaget!!


Att bli medlem i Rydebäcks Byalag är mycket enkelt.

Avgiften är bara 200 kr/hushåll/år.
Är Du över 75 år så är avgiften bara 100 kr/hushåll/år.

Betala in på Bankgiro 5848-8719.
Glöm inte att ange Namn, Adress och E-post adress.

Tänk på att våra medlemsrabatter innebär att Du har tillbaka Din medlemsavgift på på någon eller några månader. Resten är ren förtjänst!

Välkommen som medlem! 

50års firandet börjar i mars 2016 med kommunalrådet Christian Orsing invigningstalar och minnesstenen avtäcks

loading...
EN AV VÅRA VIKTIGASTE FRAMGÅNGAR UNDER 2014

KOLLA BYALAGETS HISTORIK - KLICKA HÄR
Vi har medverkat i många viktiga frågor för Rydebäcks utveckling till ett modernt och funktionellt samhälle! 

VILL DU HA FIBER I RYDEBÄCK SÅ TITTA HÄR.
Anmäl din fastighet på Öresundskraft/Stadsdatanätet på deras hemsida för fiber som heter gemigfiber.nu.
Fördelen med anslutning till Stadsdatanätet är att man har många alternativa tjänster och leverantörer att välja mellan och får lägre kostnader för samma tjänst. Ju snabbare vi når 50% anslutna fastigheter ju snabbare kommer vi igång.

MISSNÖJD MED MOBILTÄCKNING - LÄS HÄR.
Om Du upplever att mobiltäckningen är bristfällig så bör alla klaga hos sin operatör med tydlig referens till Rydebäck. Bara på det sättet kan vi få en utbyggnad av nätet och ny centralt placerad basstation. Läs här.

Läs sagan om "Byn från ingenting"

Sidan är uppdaterad 2017-01-12