Byalagets hemsida

Vi finns också på Facebook. Klicka på knappen nedan för att komma dit.


Se inlämnade motioner här

skånetrafiken

Kollektivtrafiken är numera en lyxvara

Kritiken fortsätter att strömma in
Kritiken mot Skånetrafikens nya prissättning fortsätter att strömma in. I gårdagens tidning kunde vi se inte mindre än tre insändare angående biljettsystemet, zonindelningen och prissättningen. Det är glädjande att fler än vi i Rydebäck reagerar.
 
I gårdagens tidning kunde vi också se en felaktig rättelse där det påstods att prishöjningen inte var i den omfattningen som tidningen tidigare skrivit om. I rättelsen angavs att priset från Rydebäck till Helsingborg nu är 35 kronor, vilket vi alla vet är felaktigt. Priset för en enkelresa till HBG är hisnande 42 kronor. Rydebäck Byalags ordförande tog kontakt med tidningen för att påpeka felet och det visade sig att han inte var ensam om att höra av sig i ärendet.

Trafiknämnden sammanträder
Som vi berättade i förra brevet har Byalaget skickat in en rad synpunkter till Skånetrafikens ordförande Carina Zachau. Hon meddelade att trafiknämnden skulle informeras om dessa vid nämndens möte den 7 februari. Vi ser fram emot att ta del av protokollet.

Fler nyheter hittar du här i senaste nyhetsbrevet

KYRKOKONSERTER
Söndagen den 9 februari spelas två konserter i Fjärestad Kyrka. Den första kl. 14 och den andra kl. 17. Köp biljetter via Lions, Råå Blomman, Möllan i Gantofta eller Hörnan i Rydebäck! 

SKÅNETRAFIKEN.

Sedan förra brevet har vi haft kontakt med Carina Zachau som är Skånetrafikens ordförande och då fått veta att det kommer att hållas ett styrelsemöte i februari. Vi har därför skickat ett brev till Skånetrafikens styrelse. Detta kan ni läsa i sin helhet länge ner.
I korthet kan vi berätta att vi starkt ifrågasätter den zon-indelning som är gjord. Från vår sida ser det ut som att man lagt stadszonen för att gynna de som bor norröver då man från Grå Läge kan åka till centrum för ynka 27 kronor medan vi som bor i södra och östra delarna av kommunen får betala 42. Vi missgynnar inte de norra delarna att också ha ett rimligt pris men vi tycker inte att det är rimligt att det skiljer 15 kronor mellan resor som ligger lika långt från centrum. 

Brev till Skånetrafikens styrelse: Läs mer i nyhetsbrevet

Årsstämma
På årets första styrelsemöte beslutades det att årets stämma ska hållas tisdagen den 17 mars i Rydebäckskolans matsal. Info om tid, agenda och eventuell förtäring kommer i nästa brev. 

Motioner till årsstämma
Motioner till stämman ska vara inkomna senast 15 dagar före stämman och skickas till info@rydebacksbyalag.se eller per post till:
Rydebäcks Byalag
c/o Ingvar Pettersson
Ordförande
Bergögatan 2
25731 RYDEBÄCK


Välkomna med era motioner.

Fler nyheter hittar du i senaste nyhetsbrevet.
 

Vi vill tacka samtliga medlemmar och samarbetspartners för ett produktivt år och samtlidigt passa på att önska er alla en riktigt GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR!
Vi ses i januari!!

              skånetrafiken

Det har väl inte undgått någon att den stora prishöjningen av buss- och tågbiljetter från och till Rydebäck nu har trätt i kraft. Byalaget har, sedan beslutet klubbades i kollektivtrafiknämnden, gjort vårt yttersta för att försöka få politiker och tjänstemän att inse det orimliga att vi ska drabbas av en sådan stor höjning. Än så länge har ansträngningarna varit utan resultat.

När Jojo-systemet slutade fungera förra fredagen gick priset på en enkelbiljett upp från 22,50 (25 kr utan Jojo-kort) till 35 kronor. Två dagar senare kostade plötsligt samma biljett 42 kronor. Givetvis kastade vi oss på telefonen och fick veta att det hade genomförts en ”prisjustering” och priset hade höjts med 7 kronor jämfört med vad den tidigare kostade i appen. Prisjusteringen innebar att priset höjdes med nära 90% på endast tre dagar. Detta, anser vi vara helt orimligt och inte på något sätt acceptabelt.

Byalaget jobbar nu vidare med frågan och har fått en kontakt i Skånetrafikens styrelse som vi avser fortsätta dialogen med efter helgerna. Vi återkommer i Nyhetsbrev, Facebook och hemsida så fort vi har någon ny information. Fram till dess kan vi tipsa om att 24-timmarsbiljetten kostar som två enkelbiljetter och ska man åka fler än två gånger på 24 timmar är den det bästa alternativet.

 

Fler nyheter hittar du här i senaste nyhetsbrevet

                  invigning

Dibbergänget tillsammans med Byalagets ordförande Ingvar Pettersson.

Den 30 november var det så äntligen dags för invigning av Dibbers nya förskola och skola i Rydebäck.
– Det känns så härligt att få kliva in här, att vi har en helt nybyggd skola med fantastiska lärmiljöer till vårt förfogande, säger rektor Lotta Nyrén.
Den 30 november var det formell invigning, med musik och tal inför elever, personal och gäster. Förutom rektor Pia Kjellsson Carlsson och rektor Lotta var även ägarbolaget Dibbers ledning på plats, representerat av Camilla Kristoffersson och Ulrika Cederholm.
Byalaget var på plats för att överlämna blommor och fira byns tillskott på utbildningssidan. Alla besökare fick varmkorv med bröd, glögg och pepparkaka. Andreas Borg bjöd på livemusik med Ida (”Idasjunger”) och hennes son Hjalmar. I alla klassrum erbjöds aktiviteter för både barn och vuxna.

Lotta Nyrén tackade all personal för tålamodet under de slitsamma veckorna på slutet, då en hel skolas inventarier skulle packas ned och flyttas. Rektor Pia Kjellson Carlsson beskrev hur förskolans personal tappert kämpat med att skruva ihop alla hyllor med mera. Men allt gick fint och nu är både skola och förskola i full drift sedan flera veckor tillbaka. 
Rektorn berättade om minneslådan som eleverna fyllt med saker innan den byggts in i en vägg i musikrummet. Hon betonade även det fina samarbetet längs vägen med entreprenören Magnus Westin, vars företag ansvarat för bygget.
Det finns möjlighet för fler att titta in. Dibber Rydebäcks förskola och skola bjuder in allmänheten till öppet hus torsdagen den 16 januari kl 16.30-18.30.

Eleverna sköter inredningen
Skolans elever har tillsammans med konstnär Bodil Vinke arbetat på temat ” Låt ditt hjärta vara med”. Måleri sammansatt till stora collage smyckar nu väggar i entrè och klassrum.


Fler nyheter hittar du här i senaste nyhetsbrevet

             julmarknad 2019

                                             Pepparkakor är gott.                                        Foto: Lena Olsson

Årets julmarknad hade många besökare som bjöds på glögg, saft och pepparkakor. På plats fanns en del utställare med sina hantverk. Luciatåg, sång och dragspelsmusik kunde avnjutas.
Tomten var på plats och hade full sysselsättning med att ta emot barn och önskelistor.

                                       Tomten vilar sig lite mellan besöken.                                         Foto: Lena Olsson 
 Nu är det (snart) jul igen...

                 Din julgran köper du i helgerna (lördag-söndag) hos Lions i Rydebäcks centrum vid parkeringen

Med start den 7 December,

Välkomna!

 Lions Vallåkra-Rydebäck
Stöd Lions hjälpverksamhet

        
                idrottshall

Som vi berättade i förra utgåvan av Nyhetsbrevet är det nu fritt fram för Staden att påbörja arbetet med den nya idrottshallen. Vi har tagit del av handlingarna.
Enligt bygglovshandlingarna ska byggnaden uppföras i anslutning till den nuvarande idrottshallen som till viss del kommer att rivas. Fasaden kommer att vara tegelbeklädd, vilket är något Byalaget har propagerat för sedan idéstadiet.

Många missnöjda med placeringen
Anledningen till att processen har varit så utdragen är att det har överklagats i flera instanser. Den största stötestenen för de överklagande har varit placeringen då man har tyckt att det finns bättre platser i Rydebäck för den nya idrottshallen.
Med den nuvarande placeringen kommer cirka 40 parkeringsplatser, öster om den nuvarande hallen, att försvinna och för att kompensera för detta har Staden avtalat med skolan om att få nyttja parkeringsplatsen vid skolhus 1 för besökande till idrottshallen, även detta framgår av de handlingar som Byalaget har tagit del av.

Har två år på sig
Nu när detaljplanen har vunnit laga kraft och bygglovsansökan har godkänts har Staden två år på sig att påbörja bygget och fem år på sig att avsluta det.


                julmarknad

Fler nyheter hittar du i senaste nyhetsbrevet.
 

Fritt fram för ny idrottshall
Den planerade byggnationen av en ny idrottshall i Rydebäck kan genomföras enligt planerna, det berättar domen från Mark- och miljööverdomstolen.
Grannar och andra rydebäcksbor har överklagat och motsatt sig bygget, bland annat på grund av att man inte har ansett parkeringsfrågan löst. Något som domen i förra instansen höll med om. Men överdomstolen hade alltså en annan uppfattning och menar att framtida parkeringsfrågor kan lösas när eventuella bygglov söks.
Detaljplanen innehåller plats för en ny idrottshall och två fotbollsplaner men öppnar också upp för framtida bostadsbyggen, det är alltså för dessa eventuella bostäder som man tidigare har saknat plan för parkeringsplatser.

Fler nyheter hittar du här i senaste nyhetsbrevet.

   Div. 3 väntar för Fortuna FF

Efter en klar seger mot Asmundtorp är Fortuna FF:s damer nu redo för spel i Division 3.
Fortuna FF:s damer bjöd på en riktig målfest under bortamatchen mot Asmundtorp den 20 oktober. Matchen slutade 1-5 och det innebär att laget kommer att spela i Division 3 nästa säsong.
Stort grattis och lycka till i nästa serie önskar vi i Byalaget!
 

KOLLEKTIVTRAFIKEN

Byalaget försöker få svar

Vi får många frågor om den prishöjning som Skånetrafiken planerar att införa till nästa år. Vi jobbar just nu med att försöka få svar på vad som har legat till grund för beslutet. Vi återkommer med mer information så snart vi har någon. Med detta vill vi försäkra er medlemmar om att vi jobbar med det och att det inte har gått oss förbi.
 

Fler nyheter hittar du i senaste nyhetsbrevet

                rydebäcks if

En känd 50-åring
Rydebäcks IF bildades den 13 juni 1969 och det innebär ju att ännu en av Rydebäcks mest kända institutioner har fyllt 50 år, ifjol var det ju Byalaget som firade sin 50-års dag.
Rydebäcks IF har varit en naturlig del av samhället sedan starten för 50 år sen. Kanske främst för att föreningen har tagit på sig uppgiften att lära traktens barn att spela handboll, fotboll och att utöva gymnasitk. Även vuxna har fått sin beskärda del av fysiska utmaningar genom RIF:s breda motionsverksamhet!
Stort Grattis i efterskott önskar vi i Byalaget!
 
För att kika på utbudet i höst, klicka här!

 

Fler nyheter hittar du här i senaste nyhetsbrevet.


Öresundskraft kommer att utföra arbete i vissa elstationer

Öresundskraft kommer att utföra arbete i vissa elstationer nu i höst och i vår runt om i Rydebäck Börjar  Ulvögatan sedan Älgögatan, Vargögatan o Rydebäcksförskola  Kommer att bli lite körning med schaktmaskin lastbil och montörsbilar.
Kommer att köra så mycket vi kan med reservkraft men kan bli några strömavbrott Hoppas att ni har överseende med detta

 

BYALAGET ingår nu i LOK - Lokal överenskommelse

Byalagets ordförande Ingvar Pettersson skriver under överenskommelsen. Foto: Lena Olsson

På det senaste styrelsemötet tog Rydebäcks Byalag beslut om att ansluta sig till Helsingborgs Stads lokala satsning på att stärka samarbetet mellan föreningslivet och Staden. Som enda Byalag är vi nu en del av LOK, Lokal överenskommelse, och kommer tillsammans med Staden att verka för ökat samarbete mellan staden och föreningslivet.
Söndagen den 22 september anordnades första nätverksträffen där ordförande Ingvar Pettersson skrev under överenskommelsen, på bilden påhejad av Peter Danielsson (m) och Marcus Friberg (mp).
 

Ingvar Pettersson i samtal med Lars Thunberg och Cecilia Engström,KD. Foto: Lena Olsson

På föreningskonferens med Staden och LOK
Den 22 september bjöd Helsingborgs Stad in samtliga föreningar, anslutna till LOK, till en föreningskonferens i Helsingborg. Byalaget representerades av ordförande Ingvar Pettersson och kassör, Lena Olsson.
På konferensen presenterades syftet med överenskommelsen och det gavs möjlighet att träffa andra föreningar i området.

Därmed finns vi nu på hemsidan. Hittills har cirka 60 föreningar i kommunen anslutit sig och först ut bland Byalagen är Rydebäck. 
Klicka här för mer info om LOK!
Klicka här för att vilka föreningar som anslutit sig!
 

Fler nyheter hittar du här i senaste nyhetsbrevet


Hela Sverige ska leva
Byalaget ingår nu  som lokal utvecklingsgrupp i denna riksorganisation som har två stora uppdrag som är beroende av varandra. Det ena uppdraget är att ”stärka lokalt” och det andra är att ”påverka nationellt”. Läs mer om organisationen här 

Du kan läsa nyhetsbreven här

 

LOK, Lokal överenskommelse

På det senaste styrelsemötet tog Rydebäcks Byalag beslut om att ansluta sig till Helsingborgs Stads lokala satsning på att stärka samarbetet mellan föreningslivet och Staden. Som enda Byalag är vi nu en del av LOK, Lokal överenskommelse, och kommer tillsammans med Staden att verka för ökat samarbete mellan staden och föreningslivet.
Därmed finns vi nu presenterade på hemsidan. Hittills har cirka 60 föreningar i kommunen anslutit sig och först ut bland Byalagen är Rydebäck. 
Klicka här för mer info om LOK!
Klicka här för att vilka föreningar som anslutit sig!
 

KONST

Sista helgen i september hälsar Ingela Dahlgren, Birgitta Emnell Gatestål och Eva Plume välkomna till utställning i Glashuset. 
"Kom som du är och ta gärna med vänner och familj. Vi bjuder på kaffe och tė, härligt sällskap och en mysig atmosfär!", skriver trion på Facebook.
Utställningen är öppen 28 och 29 september mellan klockan 12 och 17.

Glashuset ligger på Anders Persgård, Ryavägen 410 i Kattslösa, mellan Rydebäck och Vallåkra. Ds
Läs mer på Facebook-eventet genom att klicka här!

 

Fler nyheter läser du här i senaste nyhetsbrevet

rydebäcks dag 2019

Dagen var som vanligt välbesökt och trevlig. Vädret var på sitt bästa humör och solen sken.

Samtliga foton tagna av Stephan  Bengtsson och Ingvar Pettersson

 

AKTIV SOMMAR

Vilken fartfylld sommar vi har haft i Rydebäck och än är den inte slut. Redaktören har dock noterat att det har pågått en himla massa aktiviteter under tiden Nyhetsbrevet har haft sitt sommaruppehåll. Här följer ett par godbitar!
 

Orienteringstävling i Rydebäck

Den 15 och 16 juni arrangerade Helsingborgs SOK två etapper av tävlingen "Tre skåningar och En dansk" i Rydebäck. Den första etappen arrangerades på Dalhem på fredagskvällen, därefter var det dags för en etapp i Helsingör på lördagsförmiddagen. Tävlingen  avslutades sedan med två etapper i Rydebäck på lördagskvällen och söndagsförmiddagen. Det är en tävling med lite kortare banor s.k. sprintorientering så banlängderna varierade mellan två och fyra kilometer.
Banorna varierade i längd och svårighetsgrad beroende på ålder och hur säker man kände sig på orientering. Totalt startade ca 850 peesoner på lördagen och söndagen. Deltagrnas ålder sträckte sig från cirka fem år upp till drygt 80 år. Främst kom deltagarna från södra Sverige men det fanns några som tagit sig ända från andra länder såsom Norge, Tyskland och Schweiz.
Helsingborgs SOKs medlemmar fick inte springa tävlingsklass utan ca 100 st var istället med och arrangerade.

 

Barnens dag lockade många

Den 27 juli var det dags för Barnens dag här i Rydebäck. Festligheterna anordnades av Svensk Fastighetsförmedling i  samarbete med Fortuna FF och Hemköp och dagen bjöd bland annat på Knattelopp till förmån för Barncancerfonden, godisregn vid hemköp, uppblåsbar hinderbana och en titt på räddningstjänstens fordon. 

 

 Blivande fotbollsproffs från Rydebäck på Olympias innerplan. Foto: Ingvar Pettersson
 

Eskilscupen

Den 1-4 augusti spelades Eskilscupen i Helsingborg. Turneringen är en av Sveriges största och lockar årligen cirka 13 000 spelare fördelat på cirka 700 lag. 
Givetvis deltog också våra olika lag i Fortuna FF som ställde upp med hela 27 lag i olika klasser och om redaktören har förstått det rätt kammade man hem ett guld och ett silver! Gratulerar och bra kämpat alla!
 

                                  RYDEBÄCKS DAG

Den 7 september smäller det igen
Vi har knappt hunnit dra igång höstsäsongens styrelsearbete men det hindrar oss inte från att ställa till med kalas. Tillsammans med våra sammarbetspartners ordnar vi i sedvanlig ordning Rydebäcks Dag.
Den 7 september är datumet du ska komma ihåg och nedan hittar du programmet!


Varmt välkomna!
 

Här kan du läsa programmet på Rydebäcks dag den 7 september.

Fler nyheter läser du här i senaste nyhetsbrevet.


               tunnelmålningen

Baserat på den information som har florerat i media den senaste tiden, vill vi härmed förtydliga att Rydebäcks Byalag, som förening, inte har lagt någon ärendeanmälan hos kommunen angående tunnelmålningen och vi avser inte heller att göra det.

 
               Drakfesten åter ett uppskattat event

Den årliga drakfesten, som Byalaget anordnar, ägde rum den 1 juni och evenemanget var både välbesökt och uppskattat.
Delar av Byalagets styrelse stod redo vid grillen när de första besökarna anlände stranden runt klockan 11 och det var perfekt väder för ändamålet, som var drakflygning.
Runt 20 drakflygare var på plats och vinden gjorde sitt för att få upp dem i luften. Förutom drakflygarna var en hel del nyfikna supportrar på plats för att äta korv och titta på drakarna.

Överskottet till Barncancerfonden
I vanlig ordning såldes drak-kit för 20 kronor styck veckorna före evenemanget. I kitet fanns allt man behövde för att bygga sin egen drake. Totalt såldes 51 kit och allt överskott av försäljningen gick till Barncancerfonden. Totalt samlade vi in 1910 kronor till Barncancerfonden. 
Stort tack till alla rydebäcksbor samt till Blomsterlandet, Algot Andersson och Hemköp för sponsring av material!

          Foto: Henrik Bengtsson
 

         Foto: Ingvar Pettersson

 

        midsommar i rydebäck

Rydebäcks IF hälsar alla välkomna till traditionellt midsommarfirande på Kroka Äng!

Midsommaraftons festliga hållpunkter:
09.00 Alla hjälps åt att plocka blommor och löv
09.30 Vi klär midsommarstången
13.00 Festplatsen öppnas och midsommarstången reses
FISKDAMM – LOTTERIER – CHOKLADHJUL M M 
14.15 Musik, dans- och sånglekar runt midsommarstången under ledning av Juliana Melin från Modig-Annerfjelds Dansskola och midsommartomten Christer Nilsson.
15.00 Tävlingar, säcklöpning, dragkamp och godisregn
FESTMÄRKEN MED FINA VINSTER !
Festmärken säljs som vanligt vid Hemköp, på Hörnan Spel & Tobak och på festplatsen (20 kr st).
Många fina vinster lottas ut på festmärkena. Läs mer på RIF:s hemsida som du hittar genom att klicka här! 

Fler nyheter hittar du här i senaste nyhetsbrevet

                   café vira

Torsten Eriksson håller hov på mötet. Foto: Katarina Bengtsson

Den 24 april bjöd Torsten Eriksson, föreståndare och grundare av Café Vira, in till möte i nya skolbyggnadens matsal. Syftet var att föra dialog med Rydebäcksborna om behovet av ett café i Rydebäck. Vår utsända på plats förmedlar följande bild:

"Torsten, Siv och Evelina bjöd på god must vid ankomsten till denna trevliga lilla tillställning. Torsten hälsade de 35 närvarande välkomna med en kort sång och bjöd därefter på roliga historier och anekdoter från hans händelserika liv. Däremellan berättade Torsten historien om hur Café Vira startade och hans ambition att fortsätta driva det.
De närvarande ombads betygsätta de godsaker som finns hos Café Vira vilket resulterade i höga betyg. Torsten förmedlade en tydlig önskan att fortsätta driva caféet och frågan är om Rydebäcksborna önskar detsamma? De närvarande, som bjöds på kaffe och wienerbröd, förmedlade samma önskan. I dagsläget bearbetas föreningar och annat för att öka försäljningen även under vardagarna. För ytterligare bättre ekonomi och framtid för caféet, önskade Torsten en spridning av deras goda rykte. Med fler bullar och godsaker i hemmen ökar möjligheterna att vi får ha kvar det trevliga lilla caféet i Rydebäck."

Fler nyheter hittar du i senaste nyhetsbrevet
 

Visste ni att de brunnar vi har på gatorna går rakt ut i bäcken?
Återigen har Heabäckens vatten färgats mjölkvitt och ännu vet vi inte varför. Vi vill med dessa bilder poängtera och informera att de brunnar vi har på våra gator går rakt ut i bäcken. Detta innebär att de föroreningar du häller ut i brunnen går rakt ut i vattenmiljöerna. Det finns massor av biltvättar i närheten. Använd dem!
Ärendet är anmält till kommunen.

                                                      I veckan upptäcktes detta utsläpp i Heabäcken.    Foto: Anders Friberg
 

Fler nyheter hittar du i senaste nyhetsbrevet

Valborg

Massor av folk, körsång och live musik vid bålet på stranden. Vädret visade sig från den bästa sidan i år vilket säkert bidrog till att så många samlats för att sjunga in våren.
 

Foton: Ingvar Pettersson


Läs mer om konst och andra nyheter i senaste nyhetsbrevet.


idrottshallen

Detaljplanen rivs upp
Förra veckan kom beskedet att Stadens plan för Rydebäck rivs upp av Mark- och Miiljödomstolen. 
Detaljplanen gällande området där den nya idrottshallen ingick antogs av Staden i maj förra året. Men många var missnöjda, bland annat ansåg man att man inte hade tänkt igenom parkeringssituationen och att trafikplaneringen var undermålig. 
Planen överklagades av flera aktörer, däribland Byalaget, och nu har domstolen sagt sitt. Eftersom planen även innehåller bostäder anses inte parkeringsfrågan löst och därför rivs den nu upp. Mark- och miljödomstolen skriver bland annat i domen att ”den nuvarande detaljplanen inte anses visat att parkeringsbehovet för de framtida bostäderna inom planområdet går att lösa på ett godtagbart sätt”.
Enligt en artikel i Helsingborgs Dagblad, den 17 mars, ska Staden nu ta ställning till om man ska överklaga domen eller om man ska börja om på nytt.
– Vi ska titta på domen och göra en bedömning om vi ska överklaga, säger planchefen Björn Bensdorp Redestam till Helsingborgs Dagblad.
Läs hela artikeln genom att klicka här!


Fler nyheter läser du här i senaste nyhetsbrevet.

               öppet hus.

                          Fortuna förskola hittar man på Utögatan 2


Vi hälsade på hos Fortuna Förskola
På måndag, den 18/3 mellan klockan 15 och 18, håller Fortuna Förskola öppet hus. Vi passade på att hälsa på före alla andra. 
Fortuna Förskola är ett föräldrakooperativ, vilket innebär att det är föräldrarna till barnen som är ägare av skolan och alltså också arbetsgivare till de förskolelärare som arbetar där. 
Förskolan har funnits sedan 2005 och huserar cirka 25 barn, mellan 1 och 5 år, samt 6 pedagoger. 
- Vi tror på småskalighet så att alla barn i huset blir trygga med varandra och pedagogerna. Desto färre barn i barngruppen och desto fler pedagoger- desto mer tid att se och möta varje barn, säger förskolechefen Malin Stenmarker.

                                                Här har vi nästa generations yogautövare.   Foto: Fortuna förskola

Fler nyheter läser du här i senaste nyhetsbrevet

                  årsmöte

                                 Medlemmarna lyssnar uppmärksamt.                                                                                    Foto: Malin Persson
 

Välbesökt och välsmakande årsmöte

Måndagen den 25 februari höll Rydebäcks Byalag årsmöte. Det blev en välbesökt tillställning då rekordmånga medlemmar tog sig tiden att komma. De drygt 80 personer som kom fick bland annat ta del av Styrelsens årsberättelse och rösta fram den nya styrelsen.

Årets styrelse utsedd
Samtliga nomineringar valdes in av en klar majoritet av deltagarna på stämman.
Ordförande Ingvar Pettersson och vice orförande Kjell Nyström återvaldes på två år.
Ny ledamot och tillika kassör Lena Olsson valdes även hon i på två år och undertecknad (Malin Persson), som har varit suppleant, fick förtroendet som ordinarie ledamot. Henrik Bengtsson valdes in, och Gunnar Bokedal fick förnyat förtroende, som suppleanter. Även valberedningen fick fortsatt förtroende. Justerat protokoll kommer att läggas på hemsidan så småningom.

Styrelsen 2019 består alltså av:
Ordförande: Ingvar Pettersson (omval)
Vice ordförande: Kjell Nyström (omval)
Kassör: Lena Olsson (nyval)
Sekreterare: Lisbeth Szantai
Ledamöter: Ulla Tilly Mårtensson, Ann-Charlotte Ericsson, Bo Johansson, Stephan Bengtsson, Malin Persson
Suppleanter: Gunnar Bokedal och Henrik Bengtsson (Nyval)
Valberedning: Bo Hansson (sammankallande), Rolf Persson och Agneta Martinsson.

Vi tackar för förtroendet och ser fram emot ett nytt produktivt år.

Efter mötet bjöds det på plockmat från Trattoria Ridibecco vilket var, av taburaset att döma, en stor succé. Maten var mycket god och hade en strykande åtgång. Tack till Fatima på Trattoria Ridibecco för superb service och god mat. 

Vi fick också förmånen att ta del av PO Stoltz fotoprojekt där han har dokumenterat livet i Rydebäck. Tack för ett trevligt bildspel, vi ser fram emot fler trevliga bilder från Rydebäck.
 

konstlotteriet

Vinnare i konstlotteriet
I sedvanlig ordning hölls även det årliga konstlotteriet där det lottades ut åtta fina lokalproducerade konstverk. Följande medlemmar har vinster att hämta:
Vinst nr 1, fat i lergods:
Medlem nr 632, Kerstin Lerjefrors. 
Vinst nr 2, Mask
Medlem nr 929, Hans Tillman
Vinst nr 3, Tavla av Eva Nilsson
Medlem nr 336, Inger Larsson
Vinst nr 4, Tavla av Bertil Aspenberg
Medlem nr 503, Cecilia Rolf
Vinst nr 5, Tavla av Gunilla Bokedal
Medlem nr 106, Inger och Jerry Lennklev
Vinst nr 6, Tavla av Gunilla Bokedal
Medlem nr 910, Thomas Nordgren
Vinst nr 7, Tavla av Ingela Dahlgen
Medlem nr 423, Brita Godenius Roth
Vinst nr 8, Häst
Medlem nr 198, Akram och Kerstin Saouan

För uthämtning av vinsterna är ni välkomna att ringa Ingvar på telefonnummer 0733-947551
Stort grattis till alla vinnare!

Fler nyheter läser du här i senaste nyhetsbrevet

Välkomna på årsmöte

Byalaget bjuder, den 25 februari klockan 18.30, in alla medlemmar på årsmöte. Vi har detta året glädjen att även välkomna Per-Olof Stoltz, som ska berätta om sitt Rydebäcksprojekt.
- Det blir en massa bilder och förhoppningsvis inte allt för svamligt snack. Det blir lite om min historia med Rydebäck, hur jag ser Rydebäck idag och vad det här med National Geographic egentligen handlade om, skriver han på Facebook.
Förutom detta blir det sedvanlig stämma, något lätt att äta samt dragning i konstlotteriet.

Motioner ska vara Byalaget tillhanda senast den 4 februari och anmälan för att delta i stämman görs till pettersson.ingvar@telia.com.
Mötet hålls i matsalen på Rydebäcksskolans nya skolbyggnad vid stationen

Varmt välkomna!
 


Fler nyheter hittar du i senaste nyhetsbrevet.

vårdboende

                                                                                     Vårdboendet Åbrädden. Foto: helsingborg.se


Ett av Byalagets mål i framtiden är att få ett vård- eller trygghetsboende att etableras i Rydebäck. Under våra möten med politiker under året har samtliga varit positiva till att privata aktörer etablerar sig i Rydebäck. Dock har ingen av politikerna talat om något kommunalt drivet boende i dessa samtal. 

I Helsingborg finns tre sorters boenden för äldre med olika grad av service och omsorg.
Ett vårdboende är ett boende för de som behöver mycket omsorg, där finns personal tillgänglig dygnet runt.
Ett trygghetsboende är ett ordinärt boende, som en hyreslägenhet med utökad service som gemensamma ytor, trygghetsvärd och liknande.
Sen finns även korttidsboende där man kan få bo när man bara behöver vård och omsorg under en begränsad tid. 


Rydebäcks Byalag höll under onsdagen ett informationsmöte på temat Grannsamverkan som brottsförebyggande åtgärd. Det blev ett informativt och trevligt möte för de cirka 80 rydebäcksborna som hade tagit sig till församlingshemmet på onsdagen.
Mötet inleddes med att Byalagets ordförande Ingvar Pettersson hälsade välkommen och lämnade över ordet till en av initiativtagarna Bo Johansson som presenterade bakgrunden för mötet.
- Jag såg ett tv-inslag där de visade en grupp villaägare i Laholm som tillsammans och med hjälp av digital grannsamverkan hade minimerat antalet inbrott i deras område, berättade Bo.
Inbjudna till mötet var även Kenneth Johansson från Länsförsäkringar och Niklas Rydh från Helsingborgspolisen och tillsammans höll de en informativ föreläsning.

Nu ska Byalagets styrelse fundera över nästa steg i projektet och återkommer med mer information i nästa brev.


Fler nyheter i senaste nyhetsbrevet som du hittar här


             grannsamverkan

                                                     
Byalaget tar intiativ till brottsförebyggande satsning

Rydebäcks Byalag bjuder in till stormöte om grannsamverkan mot brott.

När: onsdagen den 3/10 kl 1830 - 2000
Var: Församlingshemmet 

Byalaget bjuder på kaffe med kaka!
Tillsammans med Helsingborgspolisen och Länsförsäkringar Skåne vill Byalaget informera om aktivt grannsamarbete mot brottslighet.
- I förlängningen hoppas vi på att grannar och närboende går samman och bildar grupper kring grannsamverkan, säger Bo Johansson, ledamot i Byalaget och en av de drivande bakom satsningen.
Med hjälp av ett digitalt verktyg, appen Coyards, kan grupperna snabbt och smidigt meddela sig med varandra om pågående inbrott eller annan brottslighet.
- Vi hoppas på ett stort deltagande då vi tillsammans är en viktig del i att förebygga brott i vår omgivning
 

Läs mer om Grannsamverkan samt andra nyheter i nyhetsbrevet som du hittar här.
 

         Äldre-serviceboende

Byalaget vill satsa på boende för äldre

I Rydebäck ska man kunna bo i livets alla åldrar och man ska inte behöva flytta härifrån när man inte längre kan bo kvar hemma. Det tycker i alla fall vi i Byalaget och därför har vi länge sneglat på vad som ska till för att någon ska bygga ett vård- eller serviceboende i Rydebäck.
Stadens ledande politiker är positiva till att privata aktörer bygger och driver boende och ser inga problem med att nästa skulle kunna hamna i Rydebäck. 
För att utreda vilka typer av boenden det finns och vilka som skulle kunna vara lämpliga för att täcka de behov som finns i Rydebäck tog vi i förra veckan initiativet till ett möte med Sofie Hermansson, som är verksamhetschef på Vårdcentralen i Rydebäck, och hennes kollega Johan Nordh, från Region Skåne. 
Det blev ett bra möte där det bland annat samtalades om vilka behov och möjligheter det finns på området. Nästa steg är studiebesök på olika anläggningar för att ta reda på vilken typ av verksamhet som skulle passa bäst att kämpa för. 
Fortsättning följer.... 

Du kan också läsa om informationsmötet om Solceller i senaste nyhetsbrevet.

byalaget satsar

Platsen för nästa stora Rydebäcksprojekt Platsen för nästa stora Rydebäcksprojekt

När Rydebäcks Montesorriskola flyttar och tomten där de nuvarande lokalerna står blir tom vill Byalaget satsa stort för Rydebäckarna. På önskelistan står bland annat utegym, lekplats, paviljong, en liten byggnad till museiföreningen samt en bastu. Därför har nu en arbetsgrupp, bestående av representanter från byalaget och ett antal andra Rydebäcksföreningar, bildats och tillsammans ska man söka anslag från LEADER för att finansiera planerna. 
LEADER är en förening vars ändamål är att med lokalt ledd utveckling genom leadermetoden bedriva allmännyttig verksamhet i enlighet med den lokala utvecklingsstrategin 2014-2020 för leaderområdet Leader nordvästra Skåne med Öresund.
Från Byalagets sida är det ordförande Ingvar Pettersson och Vice Ordförande Kjell Nyström som driver projektet.
Kul med nya projekt tycker vi och vi återkommer löpande med information om hur det går.

BYALAGET BILDADES1978

Alltså för 38 år sedan. Då som nu var den viktigaste frågan skolorna som inte sedan dess har hållit jämna steg med utbyggnaden av området. Uselt av politikerna oavsett partibetäckning. Vi måstre kämpa vidare och aldrig ge upp!!. 

Lite om Hemsidan och Nyhetsbrevet.
Relationen mellan Hemsidan och Nyhetsbrevet försöker vi hålla så här.

Nyhetsbrevet svarar för den snabba och föränderliga bevakningen av vad som sker varje vecka i Rydebäck.

Hemsidan samlar den mera statiska informationen som har längre "livslängd" och som kan vara av policykaraktär.

Bli medl em i Byalaget!!


Att bli medlem i Rydebäcks Byalag är mycket enkelt.

Avgiften är bara 200 kr/hushåll/år.
Är Du över 75 år så är avgiften bara 100 kr/hushåll/år.

Betala in på Bankgiro 5848-8719.
Glöm inte att ange Namn, Adress och E-post adress.

Tänk på att våra medlemsrabatter innebär att Du har tillbaka Din medlemsavgift på på någon eller några månader. Resten är ren förtjänst!

Välkommen som medlem! 

50års firandet börjar i mars 2016 med kommunalrådet Christian Orsing invigningstalar och minnesstenen avtäcks

loading...
EN AV VÅRA VIKTIGASTE FRAMGÅNGAR UNDER 2014

KOLLA BYALAGETS HISTORIK - KLICKA HÄR
Vi har medverkat i många viktiga frågor för Rydebäcks utveckling till ett modernt och funktionellt samhälle! 

VILL DU HA FIBER I RYDEBÄCK SÅ TITTA HÄR.
Anmäl din fastighet på Öresundskraft/Stadsdatanätet på deras hemsida för fiber som heter gemigfiber.nu.
Fördelen med anslutning till Stadsdatanätet är att man har många alternativa tjänster och leverantörer att välja mellan och får lägre kostnader för samma tjänst. Ju snabbare vi når 50% anslutna fastigheter ju snabbare kommer vi igång.

MISSNÖJD MED MOBILTÄCKNING - LÄS HÄR.
Om Du upplever att mobiltäckningen är bristfällig så bör alla klaga hos sin operatör med tydlig referens till Rydebäck. Bara på det sättet kan vi få en utbyggnad av nätet och ny centralt placerad basstation. Läs här.

Läs sagan om "Byn från ingenting"

Sidan är uppdaterad 2017-01-12